Shutterstock
6G Mobilnetværk

Näin hillitön 6G-verkosta tulee

6G-verkko lupaa aivan mielettömien tiedonsiirtonopeuksien lisäksi 3D-puhelinsovelluksia ja parempaa turvallisuutta.

Tuskin 5G-mobiiliverkko on tullut tutuksi, kun tietoliikenneverkkojen valmistajat ovat alkaneet kehittää sille seuraajaa. Vähemmän yllättävästi 6G:ksi nimetyn datayhteyden pitäisi tulevaisuudessa kattaa kaiken maailman digitaalinen toiminta kodeista ja työpaikoista liikenteeseen.

Sellaiset yhtiöt kuin Nokia, Ericsson ja Samsung ovat jo panneet lusikkansa 6G-soppaan. Tavoitteena on tarjoilla mieletön datansiirtonopeus.

Miksi tyytyä esimerkiksi lataamaan elokuva Netflixistä parissa sekunnissa 5G-yhteydellä, kun samassa ajassa voi imuroida satoja filmejä 6G-yhteydellä? Sen – vielä varsin teoreettinen – tiedonsiirtonopeus on nimittäin jopa terabitti sekunnissa.

Verkolla on kuudes aisti

Vaikka 6G-verkon kaupallinen käyttöönotto ajoittuu 2030-luvulle, vireillä on jo useita hankkeita, joissa kehitetään vakaata ja vahvaa verkkoa erittäin suurta tiedonsiirtonopeutta vaativille laitteille ja ohjelmille.

Korealainen monialayritys Samsung leipoi kaksi vuotta sitten 6G-suunnitelman, joka tähtää korkealaatuisiin mobiilihologrammeihin ja datansiirtoon virtuaalitodellisuudesta niin, että on mahdollista esimerkiksi tehdä puhelimella ostoksia kolmiulotteisessa kaupassa.

Maineikas Nokia Bell Labs -tutkimus- ja tuotekehitysorganisaatio on kulkenut toiseen suuntaan tulevaisuudenvisiossaan.

Siinä unelmoidaan 6G-verkosta eräänlaisena kuudentena aistina, joka rekisteröi paikallista dataa, kuten liikennettä ja säätietoja, reaaliajassa. Siten verkosta tulisi vaisto, joka ilmoittaisi vaikkapa auton kaiuttimien kautta, että joku ajaa moottoritiellä väärään suuntaan tai rankkasade on alkamassa.

Ericsson perustaa suunnitelmansa niin ikään verkon lähiaistiin. Sitä tukee tekoälypohjainen sirurakenne, joka voi säilyttää ja käsitellä dataa paikallisesti esimerkiksi puhelimessa tai datan välittäneessä verkossa.

Massachusettsin teknillisen korkeakoulun kanssa yhteistyötä tekevä Ericsson uskoo, että uusi sirurakenne ja paikallinen datankäsittely säästävät energiaa ja parantavat turvallisuutta, kun datan ei tarvitse liikkua pilvien kautta.

6G on jo olemassa avaruudessa

Useat maat, kuten Yhdysvallat, Japani, Korea, Intia ja Suomi, ovat jo liittyneet 6G-joukkoihin sen jälkeen, kun Kiina lähetti vuonna 2020 6G-satelliitteja Maata kiertävälle radalle.

Myös sellaiset kaupalliset toimijat kuin kiinalainen Huawei ja korealainen LG aikovat optimoida viestintää 6G-satelliiteilla jo ennen kuin 6G:stä tulee standardi ehkä vuonna 2023 tai 2024.

6G-laitteita valmistetaan ja testataan jo. Valmistajien koemalleihin luodaan sovelluksia, jotka vaativat aivan tajuttomia tiedonsiirtonopeuksia. Käytettävät taajuudet sijoittuvat ilmeisesti sadan gigahertsin ja kymmenen terahertsin haarukkaan. Huippunopea, ruuhkaton datayhteys parantaa käyttäjäkokemusta.

Muun muassa robottiautot hyötyvät sujuvammasta tiedonsiirrosta. Lisäksi esineiden internetin ennustetaan laajenevan. Erilaisia tietoverkkoon yhteydessä olevia laitteita on nykyään reilut 14 miljardia, mutta määrän on arvioitu kasvavan melkein 30 miljardiin vuoteen 2030 mennessä.

Vaikka kuluttaja joutuu odottamaan 6G-laitteita vielä pitkään, odotusaikana tehdään monenlaisia turvallisuuteen, tietoverkkojen rakenteeseen ja laitteiden valmistukseen vaikuttavia uudistuksia. Kehitys kulkee kuin kiskoilla kohti käyttöönottoa.