Vähän yli sata vuotta sitten löydettiin muinaisten egyptiläisten rakentaman palatsin raunioista seinämaalaus, jossa oli kuvattu muun muassa lintuja.
Noin 3 300 vuotta vanhassa luonto-aiheisessa taideteoksessa oli runsaasti yksityiskohtia, eikä kasveja ja eläimiä ollut helppo tunnistaa.
Englantilaisen Oxfordin yliopiston luonnontieteellisen museon eläintieteilijä Christopher Stimpson ja niin ikään englantilaisen Cambridgen yliopiston tutkija Barry Kemp kertoivat hiljattain Antiquity-nimisessä arkeologian alan aikakauslehdessä ratkaisseensa lintujen lajeja koskevan arvoituksen.
Rikkaita ja ilmaisuvoimaisia kuvia
Seinämaalaus koristi palatsia, joka oli rakennettu Amarnaan reilun 300 kilometrin päähän Kairosta. Amarna oli lyhyen aikaa faraoiden Egyptin pääkaupunki. Silloin sen nimi oli Akhetaton, 'Atonin taivaanranta'.
Vaikka ilmeisesti jonkinlaisen virkistystilan seinään tehtyä taideteosta oli tutkittu jo moneen otteeseen, brittitutkijat katsoivat aiheelliseksi analysoida sitä perusteellisemmin.
Erityisesti linnut kiehtoivat Stimpsonia ja Kempiä. He halusivat yrittää tunnistaa lajit, sillä he löysivät maalauksesta paljon luotettavia vihjeitä lintujen todellisesta ulkonäöstä siitä huolimatta, että taiteilija oli todennäköisesti ottanut suuria vapauksia aiheen käsittelyssä.
Osa maalauksessa esiintyvistä linnuista kuului selvästi Columba-sukuun, jonka useimmin vastaantuleva edustaja on kalliokyyhkyn (C. livia) alalaji, kesykyyhky eli pulu (C. livia domestica). Kalliokyyhkyjä elää yhä Välimeren ympäristössä, ja sitä tavataan myös Egyptissä.
Muita tunnistettuja lajeja olivat kuningaskalastajien heimoon kuuluva kirjokalastaja (Ceryle rudis), pikkulepinkäinen (Lanius collurio) ja västäräkki (Motacilla alba).