Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Moottorihousut auttavat jaksamaan

Yhdysvaltalaiset ja eteläkorealaiset tutkijat ovat kehittäneet moottorihousut, jotka pienentävät raskaan ruumiillisen työn rasitusta neljällä prosentilla. Nyt housuihin liittyvästä eksoskeletonista yritetään tehdä kevyempää, jotta energiaa säästyisi vieläkin enemmän.

Wyss Institute at Harvard University

Kun käyttää uudenlaista kevyttä eksoskeletonia eli ulkoista tukirankaa, samalla energiankulutuksella voi juosta neljä ja kävellä yhdeksän prosenttia pitempään.

Reisipituisiin housuihin piilotettu apuväline vahvistaa jalkojen luonnollista liikettä juoksemisen ja kävelemisen aikana.

Keksinnön takana on joukko yhdysvaltalaisia ja eteläkorealaisia tutkijoita. Heidän suunnittelemansa urheilushortsit näyttävät melko tavallisilta, mutta niissä piilee paljon tekniikkaa.

Lisäksi vyötärölle kiinnitetään akku, joka on liitetty lantiolta alkavan eksoskeletonin aktiivisiin osiin.

Niihin kuuluvat aktuaattoreiksi kutsutut moottorit, jotka liikuttavat takareisiin yhdistettyjä vaijereita.

Veto tehostaa pakaroiden ja reisien lihastoimintaa liikuttamalla jalkoja taaksepäin suhteessa kehon painopisteeseen.

Shortseissa on kiinteät anturit, jotka seuraavat lihasliikkeitä ja pitävät huolta siitä, että eksoskeleton toimii samassa tahdissa.

Uudenlainen eksoskeleton keventää menoa eli auttaa säästämään voimia. Moottorien tavalliselle liikkujalle tuottama etu sijoittuu neljän ja yhdeksän prosentin haarukkaan.

Energiansäästö kasvaa vielä enemmän siinä tapauksessa, että nyt viisi kiloa painavista moottorihousuista saadaan kevyemmät.

Kehitystyön pontimena ei ole suinkaan lenkkeilijöiden fyysisen rasituksen vähentäminen, vaan se tähtää uudenlaiseen apuvälineeseen muun muassa raskasta ruumiillista työtä tekeville, ruumiinvammoista kuntoutujille ja eri syistä liikkumisesteisille henkilöille.

Lue myös:

Bensiinipumppu
Teknologia

Näin bensiinipumppu tietää, että tankki on täynnä

1 minuuttia
Teknologia

Kiekkopyörä pienentää vastusta

0 minuuttia
Teknologia

Miten viivakoodia luetaan?

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota