Wyss Institute at Harvard University

Moottorihousut auttavat jaksamaan

Hyviä uutisia kuntoutujille tai raskasta fyysistä työtä tekeville: uusien moottorihousujen ja niihin liittyvän eksoskeletonin avulla samalla energiankulutuksella voi juosta neljä prosenttia pitempään.

Kun käyttää uudenlaista kevyttä eksoskeletonia eli ulkoista tukirankaa, samalla energiankulutuksella voi juosta neljä ja kävellä yhdeksän prosenttia pitempään.

Reisipituisiin housuihin piilotettu apuväline vahvistaa jalkojen luonnollista liikettä juoksemisen ja kävelemisen aikana.

Keksinnön takana on joukko yhdysvaltalaisia ja eteläkorealaisia tutkijoita. Heidän suunnittelemansa urheilushortsit näyttävät melko tavallisilta, mutta niissä piilee paljon tekniikkaa.

Lisäksi vyötärölle kiinnitetään akku, joka on liitetty lantiolta alkavan eksoskeletonin aktiivisiin osiin.

Niihin kuuluvat aktuaattoreiksi kutsutut moottorit, jotka liikuttavat takareisiin yhdistettyjä vaijereita.

Veto tehostaa pakaroiden ja reisien lihastoimintaa liikuttamalla jalkoja taaksepäin suhteessa kehon painopisteeseen.

Shortseissa on kiinteät anturit, jotka seuraavat lihasliikkeitä ja pitävät huolta siitä, että eksoskeleton toimii samassa tahdissa.

Uudenlainen eksoskeleton keventää menoa eli auttaa säästämään voimia. Moottorien tavalliselle liikkujalle tuottama etu sijoittuu neljän ja yhdeksän prosentin haarukkaan.

Energiansäästö kasvaa vielä enemmän siinä tapauksessa, että nyt viisi kiloa painavista moottorihousuista saadaan kevyemmät.

Kehitystyön pontimena ei ole suinkaan lenkkeilijöiden fyysisen rasituksen vähentäminen, vaan se tähtää uudenlaiseen apuvälineeseen muun muassa raskasta ruumiillista työtä tekeville, ruumiinvammoista kuntoutujille ja eri syistä liikkumisesteisille henkilöille.