Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tästä syystä kännykkä hyytyy kylmässä

Kylmässä kemialliset reaktiot matkapuhelimen akussa tapahtuvat niin hitaasti, että puhelin tulkitsee akun olevan tyhjä.

Shutterstock

Pohjolan pakkaset eivät tosiaan ole kännykän akulle mieluinen säätila. Akun toiminta perustuu kemiallisiin reaktioihin, joita tapahtuu sitä useammin, mitä enemmän molekyylit liikkuvat toistensa lomassa.

Todennäköisyys, että molekyylit törmäävät toisiinsa ja käynnistävät reaktion, on suurempi lämpimässä kuin kylmässä, koska lämpimässä molekyylit liikkuvat nopeammin.

Kylmä jarruttaa akun reaktioita

1 / 2
12

Akussa tapahtuu kemiallisia reaktioita, joissa ionit ja elektronit liikkuvat akun osasta toiseen ja synnyttävät virtaa. Kylmässä reaktiot hidastuvat.

© Henrik Dalhoff

Pakkasella akun kemiallisten reaktioiden nopeus hidastuu, ja siksi akun toiminta heikkenee. Kova pakkanen voi harventaa akun kemiallisia reaktioita niin paljon, että esimerkiksi älypuhelin tulkitsee akun olevan tyhjä.

Virtapiirissä on kyllä sähköä, mutta molekyylit liikkuvat akussa niin hitaasti ja tuottavat niin vähän reaktioita, että akku näyttää hukanneen varauksensa.

Käytä lämpimässä, säilytä viileässä

Vaikka kylmä kangistaa akkua, puhelinta ei sentään kannata pitää patterin päällä.

Akun kestävyyden kannalta on nimittäin hyvä säilyttää puhelinta viileässä. Akussa tapahtuu itsestäänkin varausta kuluttavia reaktioita. Kun akkua pidetään viileässä esimerkiksi yöllä, reaktioita tapahtuu vähän ja varaus ei kulu.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota