Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknologia - Mobiililaitteet

Kännykkään puhuja näkyy kartalla

Voidaanko kännykän käyttäjä paikantaa ja käytetäänkö tietoa jotenkin hyväksi?

Auki oleva matkapuhelin on jatkuvassa radioyhteydessä tukiasemaan, ja kun siihen puhutaan, se lähettää erityisiä impulsseja. Impulssien kulkuajasta voidaan laskea puhelimen etäisyys tukiasemasta satojen metrien tarkkuudella. Jos käytettävissä on tiedot usealta tukiasemalta, sijainti määrittyy muutaman metrin tarkkuudella. Carlo Rattin johtama yhdysvaltalaisen Massachusettsin teknisen korkeakoulun tutkijaryhmä on hiljattain osoittanut, miten tehokkaasti kännykkä voidaan jäljittää. Itävallan suurimmalta matkapuhelinoperaattorilta saamiensa tietojen pohjalta ryhmä laati kolmiulotteisen kuvan tavallisen arkipäivän kännykkäliikenteestä Itävallan toiseksi suurimmassa kaupungissa Grazissa. Eräänlaisista korkeuskäyristä koostuva kartta herätti paljon huomiota taidenäyttelyssä, mutta tekniikalle löytyy arkisempaakin käyttöä. Kartasta on apua liikenteen ja evakuointien suunnittelussa. Esimerkiksi taksiyrityksille on hyödyllistä tietää, missä kulloinkin liikkuu eniten ihmisiä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota