Älypuhelin voi tuhota parisuhteesi

Lähes joka toinen kokee itsensä laiminlyödyksi seurustelu- tai elämänkumppaninsa puhelimen vuoksi, ja se voi vaarantaa parisuhteen. Tutkimusten mukaan se on parisuhteelle yhtä suuri uhka kuin seksin puute tai rahavaikeudet.

smartphone parforhold NY TOP

Kerrot, mitä uskomatonta sinulle päivällä tapahtui, mutta elämänkumppanisi katse harhailee sinun ja puhelimensa näytön houkutusten välillä.

Moni nyökyttelee jo tätä lukiessaan tutulle tilanteelle. Itse asiassa lähes puolet meistä, jos yhdysvaltalaista tutkimusta on uskominen.

Tutkimus osoittaa myös, että joka neljäs uskoo tilanteen tekevän hallaa parisuhteelleen.

Älypuhelin on kuin seksin puute

Tutkimuksen taustalla oleva mies, James A. Roberts, on texasilaisen Baylor-yliopiston professori ja kulutuskäyttäytymisen asiantuntija. Hän tietää, mistä puhuu.

”Älypuhelimet ovat todellisia parisuhteen tappajia – ne ovat yhtä pahoja kuin rahavaikeudet, seksin puute ja lapset”, hän kirjoittaa The Conversation -sivustossa.

Konflikti kytee kodeissa

Professori Roberts selvitti phubbingin tavallisimmat piirteet kyselylomakkeella, jonka täytti 308 miestä ja naista.

Roberts löysi kahdeksan hyvin yleistä käyttäytymismallia. Tässä muutama esimerkki:

  • ”Kumppanini vilkuilee puhelinta, kun hän puhuu kanssani.”
  • ”Kumppanini tarkistaa viestejään, kun syömme.”
  • ”Kumppanini selaa puhelintaan, kun olemme treffeillä.”

Professori Roberts kartoitti tämän jälkeen 175 täysi-ikäisen parisuhteet selvittääkseen, kuinka yleinen ongelma oli.

46,3 prosenttia oli joutunut phubbingin kohteeksi, ja 22,6 prosenttia eli lähes joka neljäs kertoi, että se aiheutti riitoja parisuhteessa.

Tutkimuksessa tultiin siihen tulokseen, että mitä enemmän phubbingia on, sitä vähemmän ihmiset olivat tyytyväisiä parisuhteeseensa.