Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Internetin ja arjen yhdistäminen tulee mahdolliseksi, kun 5G-mobiiliverkko ulottuu kaikkialle. Sen avulla voidaan esimerkiksi heijastaa grafiikkaa näkökenttään erikoislaseilla.

© Tim Robberts / Getty images
Teknologia - Mobiililaitteet

5G tekee maailmasta langattoman

Vuonna 2020 valmistuu seuraavan sukupolven mobiiliverkko eli 5G-tekniikalla toteutettu verkko. Se on monta kertaa nykyistä nopeampi, ja se tekee mahdolliseksi niin hologrammien hyödyntämisen kuin etäkoskettamisen.

Tällä hetkellä uusimmat matkapuhelimet käyttävät vielä neljännen sukupolven matkapuhelinverkkoa, mutta 5G-verkon odotetaan olevan valmis käyttöön vuonna 2020. Tällöin luvassa on seuraavaa:

5G valtaa todellisuuden

Vasemmalla oleva henkilö on hologrammi, sillä 5G tekee "holoportaation" oikeasti mahdolliseksi.

© Microsoft

5G-tekniikan käyttöönotto laajentaa räjähdysmäisesti lisätyn todellisuuden (augmented reality) käyttöä. Tekniikassa graafisia elementtejä heijastetaan käyttäjän näkökenttään laseilla, jolloin elementit näyttävät siltä kuin ne olisivat osa fyysistä ympäristöä.

5G-verkko tulee olemaan yli 30 kertaa niin nopea kuin 4G-verkko, sillä sen keskinopeus on kymmenen gigabittiä sekunnissa.

Silloin raskasta grafiikkaa, kuten hologrammeja, voidaan suoratoistaa laseilla vaikeuksitta missä vain.

5G katkaisee tv:stä piuhat

© All Over

5G-verkon suuren nopeuden vuoksi televisio-ohjelmia ja muuta mediasisältöä voidaan siirtää helposti langattomasti verkossa, eikä kuvassa näy sellaisia virheitä ja puutteita kuin nykyisin.

Siten esimerkiksi jääkiekko-ottelun katsojat voivat valita kamerakulman olohuoneessaan reaaliaikaisesti tai tutkia katsomossa puhelimellaan jotain tilannetta hidastettuna.

Internetistä tulee käsin kosketettava

Internetin mullistus merkitsee sitä, että robottikäsivarsi seuraa pian viiveettä piirtäjän liikkeitä.

© Huawei

5G-verkossa viive on olematon. Vasteaika on korkeintaan millisekunnin.

Suurin piirtein saman ajan hermoimpulssit kulkevat sormesta aivoihin, mikä auttaa luomaan vaikutelman esineiden koskemisesta internetissä.

Tällainen nopeus tekee mahdolliseksi jopa etäkirurgian, jossa kirurgi voi leikata kilometrien päässä leikkauspöydällä makaavan potilaan.

Haptiseksi palautteeksi kutsuttu tekniikka tekee mahdolliseksi etäaistimukset, ja senkin käyttö lisääntyy varmasti supernopean verkon ansiosta.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota