5G tekee maailmasta langattoman

Vuonna 2020 valmistuu seuraavan sukupolven mobiiliverkko eli 5G-tekniikalla toteutettu verkko. Se on monta kertaa nykyistä nopeampi, ja se tekee mahdolliseksi niin hologrammien hyödyntämisen kuin etäkoskettamisen.

Internetin ja arjen yhdistäminen tulee mahdolliseksi, kun 5G-mobiiliverkko ulottuu kaikkialle. Sen avulla voidaan esimerkiksi heijastaa grafiikkaa näkökenttään erikoislaseilla.

© Tim Robberts / Getty images

Tällä hetkellä uusimmat matkapuhelimet käyttävät vielä neljännen sukupolven matkapuhelinverkkoa, mutta 5G-verkon odotetaan olevan valmis käyttöön vuonna 2020. Tällöin luvassa on seuraavaa:

5G valtaa todellisuuden

Vasemmalla oleva henkilö on hologrammi, sillä 5G tekee "holoportaation" oikeasti mahdolliseksi.

© Microsoft

5G-tekniikan käyttöönotto laajentaa räjähdysmäisesti lisätyn todellisuuden (augmented reality) käyttöä. Tekniikassa graafisia elementtejä heijastetaan käyttäjän näkökenttään laseilla, jolloin elementit näyttävät siltä kuin ne olisivat osa fyysistä ympäristöä.

5G-verkko tulee olemaan yli 30 kertaa niin nopea kuin 4G-verkko, sillä sen keskinopeus on kymmenen gigabittiä sekunnissa.

Silloin raskasta grafiikkaa, kuten hologrammeja, voidaan suoratoistaa laseilla vaikeuksitta missä vain.

5G katkaisee tv:stä piuhat

© All Over

5G-verkon suuren nopeuden vuoksi televisio-ohjelmia ja muuta mediasisältöä voidaan siirtää helposti langattomasti verkossa, eikä kuvassa näy sellaisia virheitä ja puutteita kuin nykyisin.

Siten esimerkiksi jääkiekko-ottelun katsojat voivat valita kamerakulman olohuoneessaan reaaliaikaisesti tai tutkia katsomossa puhelimellaan jotain tilannetta hidastettuna.

Internetistä tulee käsin kosketettava

Internetin mullistus merkitsee sitä, että robottikäsivarsi seuraa pian viiveettä piirtäjän liikkeitä.

© Huawei

5G-verkossa viive on olematon. Vasteaika on korkeintaan millisekunnin.

Suurin piirtein saman ajan hermoimpulssit kulkevat sormesta aivoihin, mikä auttaa luomaan vaikutelman esineiden koskemisesta internetissä.

Tällainen nopeus tekee mahdolliseksi jopa etäkirurgian, jossa kirurgi voi leikata kilometrien päässä leikkauspöydällä makaavan potilaan.

Haptiseksi palautteeksi kutsuttu tekniikka tekee mahdolliseksi etäaistimukset, ja senkin käyttö lisääntyy varmasti supernopean verkon ansiosta.