Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

bike gear

Miten polkupyörän vaihteet toimivat?

Pyörän vaihteisto käyttää hammasrattaita voimansiirtoon. Eri vaihdevaihtoehdot syntyvät erikokoisista rattaista.

Nykyaikaisissa polkupyörissä keskiöratas, johon polkimet liittyvät, on yhdistetty ketjulla takarattaaseen. Vaihteiston avulla välitystä voidaan muuttaa niin, että matka, jonka pyörä yhdellä polkaisulla kulkee, joko lyhenee tai pitenee. Ketjuvaihteisto perustuu erikokoisten rattaiden käyttöön.

Vaihteisto voi olla joko avonainen ketjuvaihde tai umpinainen napavaihde. Vaihdevalikoima riippuu ratasmäärästä.

Ketju siirtää polkemisvoiman keskiörattaasta takarattaaseen. Lenkeiltään hammaspyöriin hyvin sopiva ja muutenkin kunnossa oleva ketju välittää 99 prosenttia energiasta. Ruosteinen, väljä ja voitelematon ketjuu toimii huonommin.

Rattaiden hammastus saa aikaan vaihteet. Jos keskiörattaassa on esimerkiksi 54 hammasta ja takarattaassa niitä on vain 27, takapyörä tekee jokaisella täydellä polkaisulla kaksi kierrosta. Erikokoisista rattaista syntyy jopa kymmeniä vaihdevaihtoehtoja.

Näin vaihteet toimivat

  1. Kun pyöräilijä polkee, polkimien kammet pyörivät. Ne on kiinnitetty ulompaan keskiörattaaseen, jossa on enemmän hampaita kuin sisemmässä.

  2. Vaihteenvalitsimella ketjun saa siirtymään keskiörattaalta toiselle. Siirtoa ohjaa etuvaihdin (a), joka pakottaa ketjun kulkemaan vaihteen käyttämälle rattaalle.

  3. Takapyörän rataspakan kautta kulkeva ketju etsiytyy oikealle hammaspyörälle takavaihtimen (b) avulla. Kun ketju on siirtynyt rattaalle (c), kiristin huolehtii ketjun sopivasta kireydestä.

Lue myös:

Bensiinipumppu
Teknologia

Näin bensiinipumppu tietää, että tankki on täynnä

1 minuuttia
Teknologia

Moottorihousut auttavat jaksamaan

2 minuuttia
Teknologia

Kiekkopyörä pienentää vastusta

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota