ruuti

Miten paukkupatruunoilla syntyy sarjatuli?

Automaattiaseen sarjatuli syntyy, kun luodin paine lataa uuden patruunan patruuna­pesään. Miten saadaan aikaan sarjatuli elokuvissa, kun käytetään paukkupatruunoita?

Automaattiaseen sarjatuli syntyy, kun luodin paine lataa uuden patruunan patruuna­pesään. Miten saadaan aikaan sarjatuli elokuvissa, kun käytetään paukkupatruunoita?

Shutterstock

Automaattiase eli itselataava ase toimii niin, että paine, joka syntyy, kun patruunan ruuti syttyy ja luoti lähtee lentoon, painaa jousta, joka tuo uuden patruunan aseen patruunapesään.

Ampujan ei siis tarvitse tehdä latausliikettä. Kun käytetään paukkupatruunoita, syntyvä paine on pienempi, koska patruunasta ei lähde luotia.

Siksi aseissa käytetään sysäyksenvahvistinta. Se supistaa piipun halkaisijaa ja estää patruunan palokaasua poistumasta piipusta liian nopeasti.

Paine lataa uuden patruunan

Kun automaattiase laukaistaan, patruunan palokaasut tuottavat piippuun paineen, joka käynnistää uuden patruunan lataus­mekanismin. Paukkupatruunan luomaa painetta pitää vahvistaa.

© Claus Lunau

Ase ennen laukaisua

Oikean patruunan kärjessä on luoti (punaisella).

Paukku­patruuna on suustaan supistettu metallihylsy, joka aukeaa ammuttaessa. Paukkupatruuna on yleensä 5–7 millimetriä pidempi kuin oikea patruuna.

© Claus Lunau

Jousi liikahtaa, ruuti syttyy ja ase laukeaa.

Kun painetaan liipaisinta, jousen liikuttama iskuri iskee patruunan nalliin. Nalli sytyttää patruunan sisällä olevan ruudin.

Ruudin palokaasut työntävät luodin matkaan. Myös paukkupanoksessa on ruutia.

© Claus Lunau

Jousi palautuu paikoilleen ja uusi patruuna tulee esiin.

Palokaasujen paine painaa jousta, jolloin tyhjä hylsy paiskautuu ulos patruunapesästä ja tilalle tulee uusi patruuna.

Paukkupatruunoita käytettäessä painetta lisätään sykäyksenvahvistimella.

Näin paine pysyy riittävän suurena, jotta uusi patruuna latautuu. Oikeissa aseissa sysäyksenvahvistin on usein punainen ja se pannaan piipun suuhun.

Värin tehtävänä on viestittää, että aseella ei ammuta oikeita luoteja.

Elokuva-aseissa sysäyksenvahvistin on piilossa piipun sisällä. Se voi olla palikka, jossa on 3–5 millimetrin reikä.