Shutterstock
ruuti

Miten paukkupatruunat toimivat?

Paukkupatruunoita käytettäessä aseella voidaan saada aikaan oikeaa laukaisua muistuttava efekti. Niiden pitäisi olla vaarattomia, mutta silti sattuu kuolemantapauksia. Miten paukkupatruunat toimivat?

Paukkupatruunoiksi kutsutaan ammuksia, joiden laukaisu vaikuttaa siltä kuin kyseessä olisi oikea luoti, mutta ne eivät aiheuta vahinkoa.

Paukkupatruunoja on kahdenlaisia: patruunoja, joiden etupää on tasainen, ja patruunoja, jotka muistuttavat tavallisia patruunoita, mutta niistä on poistettu ruuti.

Näyttelijä Alec Baldwin pääsi äskettäin otsikoihin, kun hän laukaisi elokuvan kuvauksissa aseen ja kuvaaja sai surmansa. Baldwin luuli, että aseessa oli paukkupatruunoita, mutta se olikin ladattu oikeilla luodeilla.

Paukkupatruunallakin ammuttaessa aseen piipussa voi olla jumiin jääneitä hylsyjä. Siinä tapauksessa paukkupatruuna antaa vauhtia oikealle hylsylle, mikä voi aiheuttaa vaaratilanteita.

Niin voi tapahtua siitäkin huolimatta, että paukkupatruunat yleensä ovat tavallisia patruunoita pienempiä.

Tavalliseen aseeseen pitää piippuun asentaa vahvistin, jotta niillä voidaan ampua paukkupatruunoita. Automaattiaseet, jotka lataavat itse itsensä edellisen laukauksen voimasta, eivät lataudu paukkupatruunasta, joka tuottaa pienemmän paineen.

Rekyyli tuottaa uuden laukaisun

Kun automaattiase laukeaa, ase lataa itsensä uudelleen. Jos käytössä on paukkupatruunat, aseeseen pitää asentaa sykäyksenvahvistin.

© Claus Lunau

1. Ase levossa

Aseen piipusssa on oikea luoti. Sen etuosassa on ammus (punainen). Paukkupatruunassa kärki on tasainen.

© Claus Lunau

2. Ase laukeaa

Liipaisin saa patruunan takana olevan jousen liikkeelle. Ruuti syttyy ja räjähdyskaasujen nopea laajeneminen työntää luotia eteenpäin.

© Claus Lunau

3. Uusi panos ladataan

Paine työntää jousen takaisin, ja tyhjä hylsy poistuu piipusta, ja uusi patruuna tulee tilalle. Paukkupatruunat ovat tavallisia kevyempiä, joten piippuun tarvitaan vahvistin.

Vahvistin pienentää piipun ympärysmittaa, joten rekyyli voimistuu.

Elokuvissa käytetään samaa menetelmää.

Vahvistin on piilossa piipussa. Aseen piippuun porataan reikä ja piippuun asennetaan pieni ruuvi, jonka keskellä on kolmesta viiteen millimetrin reikä.

Ruuvi, joka on piippua pienempi, lisää painetta, jolloin myös paukkupatruunat lähtevät liikkeelle.