Shutterstock
induktioliesi

Miten induktioliesi toimii?

Induktioliesi toimii eri periaatteella kuin keraamiset keittotasot. Induktioliedessä nimittäin vain pata tai kattila kuumenee, mutta keittotaso ei lämpene kovin paljoa. Induktiolieden salaisuus on tason alla oleva käämi.

Vaikka induktioliesi voi näyttää samanlaiselta kuin muut keraamiset keittotasot, se toimii eri periaatteella.

Yleensä keittotasojen pinta kuumenee niin paljon, että niiden päälle asetettu keittoastiakin lämpiää.

Induktiolieden pinta taas lämpenee vain hieman, vaikka sille asetettujen astioiden pohjan ja sisällön lämpötila nousisi erittäin korkeaksi.

Induktiolieden keskeinen osa on keraamisen tason alla oleva käämi. Kun käämiin johdetaan sähkövirtaa, syntyy korkeataajuuksinen magneettikenttä.

Magneettikenttä panee molekyylit liikkeelle

Magneettikenttä luo keittoastian magnetisoituvaan pohjaan induktiovirran, jossa molekyyliryhmien liike kuumentaa metallin. Pohjasta lämpö siirtyy keittoastian sisältöön.

Induktioon perustuvat keittotasot ovat jonkin verran perinteisiä liesiä kalliimpia. Toisaalta ne kuluttavat vähemmän energiaa, sillä ruuan kuumennusaika on lyhyt eikä lämpöä mene paljon hukkaan.

Induktiotaso jäähtyy nopeasti, ja virta katkeaa heti, kun astia nostetaan keittoalueelta.

Kaikki astiat eivät sovi induktioliedelle

Induktioliedellä saa käyttää vain magnetisoituvista materiaaleista, kuten valuraudasta tai teräksestä, valmistettuja astioita.

Astian sopivuutta voi testata kokeilemalla, pysyykö magneetti sen pohjassa.

Induktion aikaansaamaa magneettikenttää on epäilty terveysriskiksi, mutta tutkimuksissa ei ole voitu osoittaa merkittävää riskiä. Kenttä on silti heikompi kuin vaikkapa hiustenkuivaimen synnyttämä.

© claus lunau

Sähkömagnetismi panee kattilan veden kiehumaan

Induktioliedessä on keraamisen levyn alla sähköä johtava kela. Kun kelaan johdetaan sähkövirta ja sen keskellä on sähköjohtavasta aineesta tehty kattila, syntyy magneettikenttä, joka saa kattilan kuumenemaan.

Magneettikelaan johdetaan vaihtovirtaa

Induktiolieden keittolevyn muodostaa keraamisen pinnan alla oleva magneettikela. Kun kelaan johdetaan vaihtovirtaa, kelan magneettiset navat alkavat vaihdella paikkaa ja syntyy muuttuva magneettikenttä.

Sähköinen vastus synnyttää lämpöä

Vaihteleva magneettikenttä reagoi kattilan kanssa, jolloin syntyy sähkövirta kattilan sähköä johtavaan metalliin. Metallin sähköinen vastus on niin voimakas, että se saa kattilan kuumenemaan ja veden kiehumaan.

Kun kattila nostetaan levyltä, magneettikenttä katoaa

Induktion luoma magneettikenttä magneettikelan ja kattilan välillä heikkenee sitä mukaa kuin kattilan ja kelan etäisyys kasvaa. Käytännössä magneettikenttä häviää, kun kattila nostetaan pois liedeltä.