Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

induktioliesi

Miten induktioliesi toimii?

Induktioliesi toimii eri periaatteella kuin keraamiset keittotasot. Induktioliedessä nimittäin vain pata tai kattila kuumenee, mutta keittotaso ei lämpene kovin paljoa. Induktiolieden salaisuus on tason alla oleva käämi.

Shutterstock

Vaikka induktioliesi voi näyttää samanlaiselta kuin muut keraamiset keittotasot, se toimii eri periaatteella.

Yleensä keittotasojen pinta kuumenee niin paljon, että niiden päälle asetettu keittoastiakin lämpiää.

Induktiolieden pinta taas lämpenee vain hieman, vaikka sille asetettujen astioiden pohjan ja sisällön lämpötila nousisi erittäin korkeaksi.

Induktiolieden keskeinen osa on keraamisen tason alla oleva käämi. Kun käämiin johdetaan sähkövirtaa, syntyy korkeataajuuksinen magneettikenttä.

Magneettikenttä panee molekyylit liikkeelle

Magneettikenttä luo keittoastian magnetisoituvaan pohjaan induktiovirran, jossa molekyyliryhmien liike kuumentaa metallin. Pohjasta lämpö siirtyy keittoastian sisältöön.

Induktioon perustuvat keittotasot ovat jonkin verran perinteisiä liesiä kalliimpia. Toisaalta ne kuluttavat vähemmän energiaa, sillä ruuan kuumennusaika on lyhyt eikä lämpöä mene paljon hukkaan.

Induktiotaso jäähtyy nopeasti, ja virta katkeaa heti, kun astia nostetaan keittoalueelta.

Kaikki astiat eivät sovi induktioliedelle

Induktioliedellä saa käyttää vain magnetisoituvista materiaaleista, kuten valuraudasta tai teräksestä, valmistettuja astioita.

Astian sopivuutta voi testata kokeilemalla, pysyykö magneetti sen pohjassa.

Induktion aikaansaamaa magneettikenttää on epäilty terveysriskiksi, mutta tutkimuksissa ei ole voitu osoittaa merkittävää riskiä. Kenttä on silti heikompi kuin vaikkapa hiustenkuivaimen synnyttämä.

© claus lunau

Sähkömagnetismi panee kattilan veden kiehumaan

Induktioliedessä on keraamisen levyn alla sähköä johtava kela. Kun kelaan johdetaan sähkövirta ja sen keskellä on sähköjohtavasta aineesta tehty kattila, syntyy magneettikenttä, joka saa kattilan kuumenemaan.

  • Magneettikelaan johdetaan vaihtovirtaa

    Induktiolieden keittolevyn muodostaa keraamisen pinnan alla oleva magneettikela. Kun kelaan johdetaan vaihtovirtaa, kelan magneettiset navat alkavat vaihdella paikkaa ja syntyy muuttuva magneettikenttä.

  • Sähköinen vastus synnyttää lämpöä

    Vaihteleva magneettikenttä reagoi kattilan kanssa, jolloin syntyy sähkövirta kattilan sähköä johtavaan metalliin. Metallin sähköinen vastus on niin voimakas, että se saa kattilan kuumenemaan ja veden kiehumaan.

  • Kun kattila nostetaan levyltä, magneettikenttä katoaa

    Induktion luoma magneettikenttä magneettikelan ja kattilan välillä heikkenee sitä mukaa kuin kattilan ja kelan etäisyys kasvaa. Käytännössä magneettikenttä häviää, kun kattila nostetaan pois liedeltä.

Lue myös:

Ydinvoima

Tutkijat: Sininen energia voi korvata ydinvoiman

3 minuuttia
Teknologia

Virtuaalietsivät metsästävät väärennettyjä videoita

9 minuuttia
Energia

Voimala imee energiaa meren aalloista

9 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota