Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Milloin keksittiin hammasharja?

Hampaiden puhdistukseen on käytetty erilaisia välineitä jo tuhansia vuosia.

Shutterstock

Tiettävästi varhaisimman hammasharjan edeltäjän ottivat käyttöön egyptiläiset ja babylonialaiset noin 3500 eaa. Se oli rispaantunut puutikku.

Edistyneempää tekniikkaa edusti kiinalainen aromaattisesta puusta tehty purutikku, joka paitsi puhdisti hampaat myös raikasti hengityksen. Sellainen oli käytössä ainakin vuoden 1600 eaa. tienoilla. 1500-luvulla ajanlaskun alun jälkeen, niin ikään Kiinassa, tapahtui seuraava edistysaskel: luusta tai bambusta tehtyyn kahvaan kiinnitettiin sian niskakarvoista tehdyt harjakset. Keksintö levisi ajan mittaan myös Eurooppaan. Ainakin 1560-luvun Ranskassa tunnettiin pyöreä-päiset karkeat hammasharjat. Joissakin tapauksissa siankarvat korvattiin pehmeämmillä hevosen jouhilla ja jopa sulilla.

1700-luvulla hopea- tai norsunluuvartiset harjat olivat yleisiä Euroopan porvariston keskuudessa. 1780 brittiläinen William Addis aloitti harjojen teollisen tuotannon.

Hänen tuotteissaan oli luuvarsi ja siankarvaharjakset. Nailonharjaksiset harjat tulivat myyntiin 1938 Yhdysvalloissa.

Lue myös:

Teknologia

Virtuaalietsivät metsästävät väärennettyjä videoita

9 minuuttia
Energia

Voimala imee energiaa meren aalloista

9 minuuttia
Energia

Robottihyönteinen pienentää tuulivoimalan käyttökustannuksia

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota