Shutterstock

Miksi vedenkeitin kohisee?

Vedenkeittimen ääni hiljenee vasta, kun vesi alkaa kiehua. Mistä syystä?

Tärkein syy vedenkeittimen voimakkaaseen kohinaan on höyrykuplien rikkoutuminen nesteen sisällä. Se taas johtuu vedenkeittimen toimintatavasta: pohjan sähkövastus ei ole suorassa yhteydessä veteen.

Kun keittimeen kytketään virta, se ei aiheuta ääntä. Kun kriittinen piste saavutetaan, vesi alkaa höyrystyä sähkövastuksen yläpuolella. Silloin pohjalle syntyy pieniä höyrykuplia, jotka rikkoutuvat siinä samassa joutuessaan kosketuksiin ympäröivän kylmemmän veden kanssa.

Aluksi syntyy hiljaista porinaa. Kun kuplat vähitellen kasvavat ja nousevat ylemmäksi, ääni voimistuu kovaksi kohinaksi ja vedenkeitin melkeinpä meluaa.

Lopuksi lämpötila on niin korkea, etteivät kuplat ehdi hajota, ennen kuin ne nousevat pintaan. Tässä vaiheessa kuuluu samanlaista kuplintaa kuin veden kiehuessa kattilassa.

Kuplimiseen liittyy kavitaatioksi nimitetty ilmiö, joka tarkoittaa sitä, että neste alkaa kiehua paineen laskemisen takia. Esimerkiksi laivojen potkurien luoma alipaine aiheuttaa kavitaatio-ongelmia.

Kavitaatiokuplia syntyy veteen potkurin pyöriessä nopeasti. Kuplinta huonontaa potkurin hyötysuhdetta ja aiheuttaa syöpymisen tapaista metallin kulumista.