Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Telefon i glasbeholder

Miksi lasi toimii kuin kaiutin?

Puhelin soi kovempaa, kun sen panee lasiin. Mistä syystä?

Paul Cocksedge Studio

Ääni on kuultavaa mekaanista liikettä: ilman molekyylit liikkuvat paineaaltoina poispäin siitä äänilähteestä, joka on saanut aikaan liikkeen.

Puhelimen soittama musiikki kuullaan, koska sen kaiutin tuottaa pieniä värähdyksiä, jotka panevat ilman molekyylit liikkeelle niin, että ne osuvat lopulta korviin ja aiheuttavat aistimuksen.

Lasi voimistaa aaltoja

Paineaallot voivat voimistaa toisiaan ilmassa. Siksi puhelimen kaiuttimesta tuleva äänikin voi vahvistua.

Kun panee puhelimen lasiin, ääniaallot eivät enää leviä ympäristöön niin kuin tavallisesti. Ne heijastuvat takaisin ja ohjautuvat enimmäkseen yhteen suuntaan – ylös lasista.

Noustessaan aallot voivat kohdata ja voimistaa toisiaan – resonanssina eli myötävärähtelynä. Tällöin suurempi osa aalloista päätyy suoraan korviin kuin silloin, kun puhelin on pöydällä ja ääniaallot voivat levitä joka suuntaan ja luovuttaa energiaansa seiniin, huonekaluihin jne.

Samaa periaatetta noudattaa erillinen kaiutin, joka lähettää ääniaallot ohjatusti ja vahvistetusti.

Periaate tulee esiin myös monissa soittimissa. Kitaran kaikupohjana toimiva runko vahvistaa ääntä, joten se kuuluu paljon voimakkaampana kuin se syntyy kieltä näppäiltäessä.

Useissa kielisoittimissa onkin kaikukoppa vahvistimena.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota