Shutterstock/Rawpixel
Makrokuvaus, perhonen

Mikrokuvaajan tarkistuslista

Ihmissilmä erottaa pienimmillään kohteita, joiden halkaisija on 0,1 millimetriä, eli hiuksen paksuisia asioita. Sitä pienempien kohteiden tiirailuun tarvitaan apuvälineitä. Tässä joitakin laitteita, joilla mikromaailma tulee näkyviin. Tositekijä hankkii mikroskoopin, mutta kännykän lisälinssilläkin pääsee pitkälle.

Tee kännykästä mikroskooppi

Kohtuuhintaisella lisävempaimella puhelimesta tulee mikroskooppi. Yksi kehutuimmista kännykän linssin päälle liitettävistä mikroskoopeista on Apexel 100x Microscope. Se painaa vain 17,5 grammaa, ja sillä voi tarkentaa kohteeseen 3,6-5 millimetrin etäisyydeltä. Valmistajan mukaan se sopii 98 prosenttiin kännyköistä.

Apexel Optic, mikroskooppilinssi
© Apexel Optic

Laadukas objektiivi pitää kohteen aloillaan

Paraskin makrokamera on juuri yhtä hyvä kuin sen objektiivi. Laatuasteikon yläpäässä on Canonin EF 100mm f/2.8L IS USM, joka valittu markkinoiden parhaaksi monena vuonna peräkkäin. Jos sinulla on järjestelmäkamera ja katetta pankkitilillä, saat kestävän objektiivin, jonka vakain varmistaa terävät kuvat, vaikka et käyttäisi jalustaa.

Canon RF 100
© Canon & Sebastian Relster

3 tarkkanäköistä mikroskooppia

© Carson

Aloittelijalle...

Hyvä edullinen mikroskooppi makrokuvauksen alkutaipaleelle on Carson Microbrite. Siinä on kiinteä led-valo, ja se mahtuu helposti laukkuun tai taskuun. 60-kertaisella suurennoksella saa yksityiskohtaisia kuvia vaikkapa mineraaleista ja hyönteisistä. Hirveästi kuvauskäsi ei saa täristä, mutta hintaan nähden kuvat ovat yllättävän tarkkoja.

© Levenhuk

Innostuneelle...

Kun mikroskoopin suurennusteho on 40-400-kertainen, sen kuvassa erottuvat jo yksittäiset solut ja verihiutaleetkin. Tässä tarkkuusluokassa harkitsemisen arvoinen laite on Levenhukin malli 400M. Siinä on muun muassa karkea- ja hienotarkennus, säädettävä valonvoimakkuus ja ladattava akku, joten se sopii myös maasto-olosuhteisiin.

© Bresser

Kunnolla hurahtaneelle...

Bresser Researcher Trino Mikroskop (40x-1000x) tarjoaa teoriassa 1 000-kertaisen suurennoksen. Yleensä pitää silti tyytyä enintään 600-kertaiseen, ellei kohdetta ole leikattu hyvin ohuiksi siivuiksi. Yli 400-kertainen suurennos tuo esiin siitepölyhiukkaset, bakteerit ja jopa soluseinämät. Mikroskoopin voi liittää digitaalikameraan.

Mikromaailma esiin kännykkäkameralla

Momentilla on useita puhelimen kameralinssiin liitettäviä objektiiveja. Esimerkiksi Macro 10x Lens on hyvä varuste mikrokuvaussafarille. Se tarkentaa parin sentin päästä kohteesta, ja sen diffuusori jakaa salamavalon tasaisesti. Muista, että objektiivi vaatii toimiakseen puhelimeen Moment-kuoren.

Moment Macro Lens
© Moment

Appi auttaa kännykkää ajattelemaan pienesti

Muun muassa iPhonen ja Samsungin uusien puhelinmallien kamerassa on valmiina makrokuvausominaisuudet. Makroasetuksilla ja ultralaajakulmaobjektiivilla saa tarkkoja kuvia muun muassa kukista ja hyönteisistä. Vanhempienkin mallien kameran ominaisuuksia voi laajentaa lataamalla niihin erillisen kamerasovelluksen. Android-puhelimiin sopii esimerkiksi HD Zoom Camera. Iphone-puhelimen käyttäjille varteenotettava vaihtoehto on Camera+. Molemmat auttavat valitsemaan oikeat asetukset.

© Camera+