Shutterstock
tietokonevirus

Mikä tietokonevirus on ollut tuhoisin?

Tietokonevirukset saastuttavat tietokoneen ja avaavat pääsyn niin sähköpostiin kuin yksityisiin tiedostoihinkin. Haittaohjelmat muodostavat yhden maailman suurimmista turvallisuusuhkista, ja ne ovat useita kertoja aiheuttaneet valtavat taloudelliset vahingot.

Tietokonevirukset ovat kukoistaneet kyberavaruudessa niin kauan kuin ollut koneita, joihin hyökätä, ja haittaohjelmien määrä on nykyisin valtava.

Joka vuosi luodaan satoja miljoonia uusia tietokoneviruksia, ja vuonna 2021 niiden aiheuttamien taloudellisten vahinkojen odotetaan kohoavan noin kuuteen biljoonaan dollariin.

Myös katsaus kaikkien aikojen pahimpiin tietokoneviruksiin paljastaa, kuinka suurta vahinkoa ne voivat saada aikaan.

Nämä ovat viisi tuhoisinta tietokonevirusta - tähän mennessä:

5. WannaCry, 2017

4 mrd. euron vahingot.
Matona leviävä kiristysohjelma lukitsi tietokoneen ja vaati avaimesta lunnaita. Saastuneita tietokoneita oli noin 300 000.

4. Conficker, 2008

9 mrd. euron vahingot.
190 maahan levinnyttä haittaohjelmaa pidetään kehittyneimpänä matona. Se pystyi esim. murtamaan pääkäyttäjän salasanan.

3. ILOVEYOU, 2000

12 mrd. euron vahingot.
Myös Loveletterinä tunnettu mato lähti Filippiineiltä. Se levisi yli 10 miljoonaan koneeseen ja muun muassa hävitti tiedostoja.

2. SoBig, 2003

47 mrd. euron vahingot.
Mato muun muassa lähetti roskapostia saastuneilta tietokoneilta. SoBigistä ilmestyi 2003 kuusi versiota, joista SoBig.F levisi eniten.

1. MyDoom, 2004

Vahinkoa 48 miljardin euron arvosta.
MyDoom oli mato – haittaohjelma, joka on suunniteltu leviämään tietokoneesta toiseen ilman käyttäjän toimia. Huippuvuonna 2004 joka neljäs sähköpostitili saastui.