NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben
Nopeusennätys Parker Solar Probe

Mikä alus on nopein?

Miten nopeasti ihmisen valmistama alus liikkuu?

Marraskuun 21. päivänä 2021 Parker Solar Probe -avaruusalus kiisi Auringon ohi 586 864 km/h – eli 700 kertaa niin nopeasti kuin normaali matkustajakone. Alus teki uuden ennätyksen ja on nyt nopein ihmisen valmistama alus.

Tuolla nopeudella matka Maasta Kuuhun taittuisi vain 40 minuutissa.

Parker Solar Probe ohitti Auringon vain 8,5 miljoonan kilometrin etäisyydeltä. Se on siis lähimpänä Auringon pintaa käynyt alus. Maan ja Auringon välinen etäisyys on 150 miljoonaa kilometriä.

Aurinkoluotain tutkii koronaa

Parker Solar Proben lennon tavoitteena on tutkia Aurinkoa. Luotain, joka painaa 685 kiloa, valottaa sitä, miksi Auringon uloin kerros, korona, on monta miljoonaa astetta lämpimämpi kuin Auringon pinta.

3 422 astetta – niin korkea on volframin sulamispiste. Volframi suojaa luotaimen laitteita Auringon kuumuudelta.

Parker Solar Probe tutkii myös aurinkotuulta eli Auringosta peräisin olevia sähköisesti varautuneita hiukkasia, jotka liikkuvat suurella nopeudella.

Hiukkaset synnyttävät revontulia, kun ne iskeytyvät Maan kaasukehään. Voimakkaat purkaukset voivat myös vaurioittaa sähkönjakelua Maassa.

Uusia ennätyksiä luvassa

Parker Solar Probe -luotaimen ohilento 21.11.2021 oli luotaimen kymmenes kohtaaminen Auringon kanssa. Seitsemän vuotta kestävällä lennollaan luotain kiertää Auringon kaikkiaan 24 kertaa ja joka kerralla se ohittaa Auringon lähempää ja lähempää.

Ja mitä lähempää ohitus tapahtuu, sitä kovempi on luotaimen nopeus.

Parker Solar Probe tekee siis vielä uusia ennätyksiä: joulukuussa 2024 luotaimen odotetaan suhahtavan Auringon ohi 692 000 km/h.