Polttoainesauvat upotetaan veteen, ja radioaktiivinen hajoaminen lämmittää sitä tehokkaasti. Vedestä tulee voimakkaasti radioaktiivista, joten se pidetään umpinaisessa järjestelmässä.
Lämmönvaihdin siirtää energian toiseen kiertoon. Siinä syntyy vesihöyryä, joka pyörittää sähköä tuottavia turbiineja ja generaattoreja.
Tornin muoto kasvattaa tehokkuutta
Voimalan kolmas vesijärjestelmä lauhduttaa eli tiivistää jäähdyttämällä turbiineista tulevaa höyryä vedeksi, jotta se voi palata lämmönvaihtimeen. Jäähdytystorni on kolmannen kierron viimeinen osa, joka päästää ylimääräisen lämmön ympäristöön.
Vesi on kolmannessa järjestelmässä puhdasta, mutta se on liian lämmintä päästettäväksi suoraan mereen tai jokeen.
Alhaalta leveät ja kapean keskikohdan jälkeen kohti huippua laajenevat tornit vapauttavat lämpöä parhaiten. Leveän pohjan ansiosta haihdutustilaa on runsaasti, ja avara suu tehostaa lämpimän, kostean ilman sekoittumista ympäristön viileämpään ilmaan.
Keskeltä kapeneva torni taas kiihdyttää nousevaa virtausta. Jäähdytystorneista tehdään yleensä yli sata metriä korkeita. Näin pienennetään riskiä, että vesipisaroista alkaa muodostua sumua.