Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

3D-animaatio alumiinista, joka on kehitetty timantin rakenteen perusteella

Alumiini on kevyt metalli, jota käytetään esimerkiksi alumiinifolioon. Uudessa alumiinissa matkitaan timantin molekyylirakennetta, ja se painaa vain neljäsosan tavallisen alumiinin painosta.

© Shutterstock
Teknologia - Materiaalit

Tutkijat kehittivät käsittämättömän kevyen alumiinin

Timantin rakenne oli lähtökohtana, kun yhdysvaltalaistutkijat kehittivät uudenlaisen alumiinin, joka on niin kevyttä, että se kelluu vedessä.

Alumiini on suosittu materiaali. Sen sulattamiseen tarvitaan vain vähän energiaa, se ei ruostu, ja se on myös seoksena kestävää. Ja ennen kaikkea alumiini on kevyttä.

Entä jos siitä tulisi entistä kevyempää? Niin kevyttä, että se kelluisi vedessä!

Kelluva alumiini oli Utahin valtionyliopiston tutkijoiden tavoite.Ja sen he myös saivat aikaan: tutkijat suunnittelivat alumiiniin kiderakenteen, jonka ansiosta uusi alumiini painaa vain neljäsosan tavallisen alumiinin painosta.

Timantin rakenne tutkijoiden mallina

Yhdysvaltalaistutkijat lähtivät liikkeelle timantin rakenteesta. Molekyylitasolla he vaihtoivat timantin hiiliatomit alumiiniatomeista tehtyihin mikroskooppisen pieniin tetraedreihin.

Uusi alumiini perustuu rakenteeseen, jossa alumiiniatomit ovat järjestyneet pieniksi monitahokkaiksi. Materiaali on kehitetty timantin rakenteen perusteella ja se painaa vain neljäsosan tavallisen alumiinin painosta.

© Utah State University

Rakennetta kutsutaan supertetraedriksi. Aineen tiheys (paino kuutiosenttimetriä kohden) on vain 0,61 grammaa.

Uusi superalumiini on niin kevyttä, että se kelluu vedessä. Normaalin alumiinin tiheys on 2,7 grammaa kuutiosenttimetriä kohden.

Kevyt alumiini voi mullistaa avaruuslennot

Uutta superalumiinia voidaan hyödyntää monilla eri aloilla, mutta erityisen kiinnostava se on avaruustekniikassa, jossa aiemmin on käytetty alumiinia.

Pienilläkin muutoksilla materiaalin painossa on rakettien laukaisuissa suuri merkitys esimerkiksi polttoaineen kulutukseen.

Tutkijat eivät vielä kuitenkaan tiedä, miten kestävää uusi alumiini on, sillä sitä on tähän mennessä valmistettu vasta tietokoneella. Sitä ei ole siis vielä fyysisesti olemassa. Ensimmäinen askel on kuitenkin jo otettu. Tutkijat ovat myös onnistuneet luomaan muita supertetraedrimateriaaleja.

Lue myös:

Rubber ball
Materiaalit

Kenen keksintö kumi on?

0 minuuttia
Materiaalit

Luodin energia leviää panssarilasiin

0 minuuttia
Materiaalit

Maailman pehmein kaivannainen

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota