Timantin veroiset kivet

Timantin lisäksi koruissa käytetään myös muita harvinaisia mineraaleja. Tässä on niistä esitelty muutama.

Ruby

Tiedon maailma -kirjasarjasta: Timantti on jalokivien kiistämätön kuningas. Sen nimi tulee kreikan kielen taipumatonta tarkoittavasta sanasta ”adamas”, mikä viittaa kiven kovuuteen. Timantti on kovinta tunnettua luonnossa esiintyvää ainetta, ja sen suosio jalokivenä perustuu sen upeaan kiiltoon ja kykyyn taittaa valoa.

Myös monet muut mineraalit ovat niin harvinaisia, että niitä pidetään arvokkaina jalokivinä. Muun muassa smaragdeja, rubiineja ja topaaseja hiotaan samalla tavoin kuin timantteja, ja täydellisen ”puhtaat”, virheettömästi hiotut kivet voivat olla hyvin kalliita.

Monista jalokivistä käytettiin aiemmin harhaanjohtavia nimiä. Esimerkiksi Siperian rubiini on todellisuudessa punaista turmaliinia ja Arizonan rubiini pyrooppigranaattia. Turmaliinia ja granaattia käytetään melko runsaasti jalokiviteollisuudessa. Lukuisten värimuunnostensa ansiosta ne ovat erittäin arvostettuja korukiviä.

Rubiini ja safiiri ovat korundia, joka on timantin jälkeen kovin mineraali. Sen punaista muunnosta sanotaan rubiiniksi ja sinistä safiiriksi.

Emerald

Smaragdi kuuluu berylliryhmään, jossa on useita muitakin kauniin värisiä jalokiviä, kuten sininen tai vihertävä akvamariini.

Topaz

Topaasi voi olla läpinäkyvä, kellertävä, vihertävä, ruskea, punertava tai vaaleanpunainen. Sininen topaasi on suosituin. Sinistä väriä tuotetaan säteilyttämällä.

Garnet

Granaatit ovat mineraaleja, joihin kuuluu valkoisia, keltaisia, oransseja, punaisia, ruskeita, vihreitä ja mustia muunnoksia.

Zircon

Zirkoni on luonnossa ruskehtava tai punaruskea, mutta lämpökäsittelyllä voidaan tuottaa muunvärisiä, kuten keltaisia, sinisiä tai läpinäkyviä zirkoneja.

Turmaliinissa voi esiintyä lähes kaikkia värisävyjä – myös yksittäisen kiteen sisällä.