Shutterstock
kimalle, cambridge, vegaaninen

Tässä se on: maailman ensimmäinen ekoglitter

Tutkijat lupaavat uuden kimalteen olevan yhtä juhlavaa ja ärsyttävää kuin perinteisenkin glitterin, mutta siitä ei synny meriin mikromuovia.

Juhlakoristeluista, askartelutarvikkeista ja juhlavista meikeistä tuttu kimalle on varmasti sinullekin tuttu juttu, ja tiedät varmasti myös, että kimalletta voi jäädä ihoon päiväkausiksi, vaikka sitä vain hipaisisi.

Tiesitkö, että hiukkaset, joista kimalle eli glitter tehdään, on usein mikromuovia, joka päätyy saastuttamaan valtameriä?

Ekologisesti kestävää ja vegaanista

Cambridgen yliopiston tutkijat ovat päättäneet tehdä asialle jotain. He ovat ensimmäisenä maailmassa kehittäneet uudentyyppisen kimalteen, joka soveltuu massatuotantoon ja on ekologisesti kestävää, biohajoavaa ja jopa vegaanista.

Kimalletta voidaan hyvällä syyllä kutsua vegaaniseksi, koska sen pääainesosa ovat nanokiteet, joita voidaan tehdä kasvien, hedelmien ja vihannesta soluseinämien selluloosasta.

kimallejauhe, cambridge, kestävä

Kolme putkilollista eri väristä ekokimalletta.

© Benjamin Droguet

Nanokiteet taittavat valoa tavalla, joka se ne näyttämään eri kulmista katsottuna erivärisiltä. Tällaiset strukturaaliset värit tekevät materiaalista yhtä kimaltavaa kuin perinteinen kimalle.

Strukturaalisia värejä nähdään luonnossakin, missä ne tuottavat esimerkiksi perhosten siiville tai lintujen höyhenille ominaisen ainutlaatuisen värileikin.

Kaupallisesti kannattavaa

Uudentyyppistä kimalletta voidaan tutkijoiden mukaan tuottaa suuressa mittakaavassa nykyisillä teollisuuslaitteistoilla jo markkinoilla olevasta selluloosasta. Sen tuotantokin vaatii vähemmän energiaa kuin nykyisen kimalteen.

Tutkijat toivovat, että yritykset siirtyisivät tulevaisuudessa ekoglitterin käyttöön, jotta valtameriin päätyvän mikromuovin määrä vähenisi. Pelkästään Euroopan kosmetiikkateollisuudessa käytetään vuosittain jopa 5 500 tonnia mikromuovia.