Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pisaroita teflonpinnalla

Mitä teflon on ja miten se toimii?

Miksi ruoka ei tartu kiinni teflonpannun pintaan? Mistä teflon koostuu, ja miten se saadaan pysymään pannussa kiinni?

Shutterstock

Fluori ja hiili tekevät teflonista liukkaan

Teflon on arkikielenkäytössä yleisnimitys erilaisille tarttumattomille pinnoitteille.

Teflon on muovi, joka koostuu hiiliatomien lisäksi fluorista. Fluoriatomit sulkevat pitkät hiiliketjut sisäänsä. Hiili- ja fluoriatomien väliset sidokset ovat niin kestäviä, että ne eivät juuri purkaudu eivätkä reagoi kemiallisesti muiden aineiden kanssa. Lisäksi teflonin kitkakerroin on erittäin pieni, eli se on hyvin liukasta.

Liukkaalla materiaalilla on myös muita käyttökohteita kuin paistinpannut. Teflonia voidaan käyttää muun muassa:

  • voiteluaineena
  • likaa hylkivänä pinnoitteena
  • tuulilasinpyyhkimien pinnoitteena

Teflonpannujen valmistusprosessi

Ruuanvalmistusastioissa PTFE on erityisen suosittua, koska ruoka ei palaessaankaan tartu siihen kiinni eikä paistamiseen välttämättä tarvitse käyttää rasvaa.

Paistinpannuista tutun PTFE-pinnoitteen kehitti DuPont-yritys jo 1930-luvulla. Keksintö syntyi sattumalta. Ensimmäiset teflonpannut tulivat myyntiin 1954 eli 16 vuotta aineen keksimisen jälkeen.

Tefonpannuja valmistettaessa pinta hiekkapuhalletaan ensin karheaksi. Seuraavaksi siihen levitetään tartuntapohjustetta. Vasta sen jälkeen siihen ruiskutetaan voimakkaasti kuumennettua teflonia.

Teflonin sulamispiste on 327 astetta. Lähellä sulamispistettä oleva teflon tarttuu helpommin pannun pintaan.

Teflonia pidettiin pitkään maailman liukkaimpana aineena. Yhdysvalloissa Argonnen laboratoriossa on kuitenkin kehitetty hiilikuitu, joka on jopa 40 kertaa niin liukasta kuin perinteinen teflon.

Onko teflon myrkylllistä?

Teflonpannut eivät sinänsä ole myrkyllisiä. Niiden käytössä kannattaa silti olla huolellinen.

Vanhojen teflonpannujen käyttöön liittyy kuitenkin riskejä, sillä pinnoite saattaa kulua niin, että siitä irtoaa pinnoitetta ruokaan. Siksi suositellaan, että teflonpannuja ei käytetä, kun ne alkavat näyttää kulumisen merkkejä.

Kulunut teflonpannu

Jos teflonpinta on kulunut, pannu pitää poistaa käytöstä, sillä pinnoitetta saattaa irrota ruokaan.

© Shutterstock

Teflon on polytetrafluorieteeni-nimisen (PTFE) yhdisteen kauppanimi. Kun ainetta kuumennetaan, siitä voi vapautua perfluorioktaanihappoa (PFOA), joka on todettu terveydelle haitalliseksi.

Sen vapautuminen vaatii kuitenkin hyvin korkean, yli 350 asteen lämpötilan. Normaalissa ruoanlaitossa paistinpannua ei lämmitetä niin kuumaksi.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota