Ovatko timantit ikuisia?
Timantit ovat kovaa tekoa, mutta onko totta, että ne kestävät ikuisesti?

Timantti on luonnossa muodostuneista aineista kovin, sillä sitä kovempia ovat vain ihmisen tekemät fullereenit ja nanoputket. Kovuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että timantit kestäisivät kaikenlaisia olosuhteita. Eikä kestävyys ole yhtä kuin kovuus: timantin kiderakenne nimittäin hajoaa, jos sitä isketään vasaralla.
Ranskalainen kemisti Antoine Lavoisier havaitsi vuonna 1772, että timantit voivat palaa. Hän osoitti kokeessaan, että timantit muuttuvat palaessaan hiilen tavoin hiilidioksidiksi. Siitä Lavoisier päätteli, että timantti on hiiltä kiteisessä muodossa. Normaalissa lämpötilassa ja paineessa timantti ei kuitenkaan muutu hiileksi, vaan siihen tarvitaan yli 800 asteen lämpötila.
Auringonvalokin saattaa kuluttaa timantteja. Huhtikuussa 2011 Sydneyssä Australiassa sijaitsevan Macquarien yliopiston tutkijat havaitsivat, että timantit höyrystyvät nopeammin valossa.
Nopeus on kuitenkin tässä suhteellinen käsite, sillä voimakkaassakin auringonvalossa kuluisi noin kymmenen miljardia vuotta, ennen kuin muutos voitaisiin havaita. Kymmenen miljardin vuoden kuluttua maapalloa ei todennäköisesti enää ole.