Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknologia - Materiaalit

Onko olemassa timanttia kovempaa ainetta?

Timantti on kovin luonnossa esiintyvä aine, mutta se ei enää nykyisin ole kaikkein kovin aine. Aineiden kovuus ilmoitetaan usein 1800-luvulla kehitetyllä Mohsin asteikolla. Se perustuu kymmeneen mineraaliin, jotka on sijoitettu kovuusjärjestykseen ja joihin muita verrataan. Mohsin asteikossa pehmeintä on talkki, joka saa arvon 1. Kovin aine on timantti, jonka arvo on 10. Muut materiaalit sijoitetaan niiden väliin naarmuttamiskyvyn mukaan. Aine, jonka arvo on 7, pystyy naarmuttamaan ainetta, jonka arvo on 6. Nykyisin kyetään valmistamaan aineita, jotka ovat timanttiakin kovempia.

Timantti on kovin luonnossa esiintyvä aine, mutta se ei enää nykyisin ole kaikkein kovin aine. Aineiden kovuus ilmoitetaan usein 1800-luvulla kehitetyllä Mohsin asteikolla. Se perustuu kymmeneen mineraaliin, jotka on sijoitettu kovuusjärjestykseen ja joihin muita verrataan. Mohsin asteikossa pehmeintä on talkki, joka saa arvon 1. Kovin aine on timantti, jonka arvo on 10. Muut materiaalit sijoitetaan niiden väliin naarmuttamiskyvyn mukaan. Aine, jonka arvo on 7, pystyy naarmuttamaan ainetta, jonka arvo on 6. Nykyisin kyetään valmistamaan aineita, jotka ovat timanttiakin kovempia. Niistä kovin perustuu pallohiileen eli fullereeniin, joka koostuu 60 hiiliatomista. Vuonna 2005 Saksassa Bayreuthin yliopiston tutkijat altistivat fullereenimolekyylejä kovalle paineelle ja kuumensivat ne 2?200 asteeseen. Syntynyt aine tunnetaan lyhenteellä ACNR (Aggregated Carbon NanoRods eli kokoonpuristetut nanohiiliputket). Se on 0,3 prosenttia timanttia tiheämpää. On olemassa myös sellaisia timanttia kovempia aineita, jotka eivät perustuu hiileen. Yksi niistä on reniumdiboridi, jota valmistettiin ensimmäisen kerran 2007. Se on silti pehmeämpää kuin ACNR.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota