Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Neodym
Teknologia - Materiaalit

Neodyymi - magneettien valtias

Neodyymiä esiintyy maapallolla vain vähän. Vuotuinen tuotanto on noin 7?300 tonnia. Neodyymistä saadaan voimakkaimmat tunnetut kestomagneetit. Ne voivat korvata sähkömagneetit ja kestomagneetit, joita käytetään elektronisissa laitteissa, esimerkiksi tietokoneiden kovalevyissä. Neodyymimagneetteja on alettu käyttää myös tuulivoimaloissa ja hybridiautoissa muun muassa niiden keveyden vuoksi.

Neodyymi kuuluu harvinaisiksi maametalleiksi kutsuttuun alkuaineiden ryhmään. Luonnossa se on sitoutunut mineraaleihin, joista sitä louhitaan. Puhtaana neodyymi on vaaleankeltainen metalli, joka reagoi hapen kanssa. Kuutiometri neodyymiä painaa 7?000 kiloa.

Magneettien lisäksi neodyymiä käytetään väriaineena emali- ja lasiesineissä, muun muassa hitsaajien ja lasinpuhaltajien suojalaseissa.

Harvinaisten maametallien suurimmat esiintymät ovat Kiinassa, mutta koska Kiina itse tarvitsee näitä aineita runsaasti, se on rajoittanut niiden vientiä. Siten niistä on pulaa muualla maailmassa, missä etsitään uusia esiintymiä ja harkitaan vanhojen kaivosten uudelleen avaamista.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota