Neodyymi - magneettien valtias

Neodym

Neodyymiä esiintyy maapallolla vain vähän. Vuotuinen tuotanto on noin 7?300 tonnia. Neodyymistä saadaan voimakkaimmat tunnetut kestomagneetit. Ne voivat korvata sähkömagneetit ja kestomagneetit, joita käytetään elektronisissa laitteissa, esimerkiksi tietokoneiden kovalevyissä. Neodyymimagneetteja on alettu käyttää myös tuulivoimaloissa ja hybridiautoissa muun muassa niiden keveyden vuoksi.

Neodyymi kuuluu harvinaisiksi maametalleiksi kutsuttuun alkuaineiden ryhmään. Luonnossa se on sitoutunut mineraaleihin, joista sitä louhitaan. Puhtaana neodyymi on vaaleankeltainen metalli, joka reagoi hapen kanssa. Kuutiometri neodyymiä painaa 7?000 kiloa.

Magneettien lisäksi neodyymiä käytetään väriaineena emali- ja lasiesineissä, muun muassa hitsaajien ja lasinpuhaltajien suojalaseissa.

Harvinaisten maametallien suurimmat esiintymät ovat Kiinassa, mutta koska Kiina itse tarvitsee näitä aineita runsaasti, se on rajoittanut niiden vientiä. Siten niistä on pulaa muualla maailmassa, missä etsitään uusia esiintymiä ja harkitaan vanhojen kaivosten uudelleen avaamista.