Neodym
Teknologia - Materiaalit

Neodyymi - magneettien valtias

Neodyymiä esiintyy maapallolla vain vähän. Vuotuinen tuotanto on noin 7?300 tonnia. Neodyymistä saadaan voimakkaimmat tunnetut kestomagneetit. Ne voivat korvata sähkömagneetit ja kestomagneetit, joita käytetään elektronisissa laitteissa, esimerkiksi tietokoneiden kovalevyissä. Neodyymimagneetteja on alettu käyttää myös tuulivoimaloissa ja hybridiautoissa muun muassa niiden keveyden vuoksi.

Neodyymi kuuluu harvinaisiksi maametalleiksi kutsuttuun alkuaineiden ryhmään. Luonnossa se on sitoutunut mineraaleihin, joista sitä louhitaan. Puhtaana neodyymi on vaaleankeltainen metalli, joka reagoi hapen kanssa. Kuutiometri neodyymiä painaa 7?000 kiloa.

Magneettien lisäksi neodyymiä käytetään väriaineena emali- ja lasiesineissä, muun muassa hitsaajien ja lasinpuhaltajien suojalaseissa.

Harvinaisten maametallien suurimmat esiintymät ovat Kiinassa, mutta koska Kiina itse tarvitsee näitä aineita runsaasti, se on rajoittanut niiden vientiä. Siten niistä on pulaa muualla maailmassa, missä etsitään uusia esiintymiä ja harkitaan vanhojen kaivosten uudelleen avaamista.

Lue myös:

Materiaalit

Sulasta hiekasta koostuva neste

1 minuuttia
Diamant 15/2015
Materiaalit

Mikä aine on maailman lujinta?

0 minuuttia
Materiaalit

Kullan todellinen arvo

0 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!