Shutterstock

Miksi ruostumaton teräs ei ole magneettista?

Jotkin ruostumattomasta teräksestä valmistetut keittiövälineet eivät ole magneettisia, kun taas muut keittiöveitset pysyvät lujasti veitsimagneetissa. Miten se on mahdollista?

Tavallisessa teräksessä on rautaa ja pieni määrä hiiltä. Ruostumaton teräs taas sisältää raudan lisäksi ainakin kymmenen prosenttia kromia ja muita lisättyjä ainesosia.

Rauta itsessään on magneettista. Kun rautaan sekoitetaan muita aineita, sekoituksen magneettisuus voi kadota, koska muut metallit voivat sotkea sekoituksen rakennetta niin, että atomialueet osoittavat eri suuntiin.

Jotkin metallit ovat täysin magneetittomia tai hyvin vaikeasti magnetisoitavia. Siksi ne heikentävät ruostumattoman teräksen magneettikenttää.

Ruostumaton teräs: monta eri lajia

? Austeniittinen ruostumaton teräs sisältää kromia ja nikkeliä sekä vähän hiiltä ja molybdeeniä. Siitä tehdään muun muassa ovenkahvoja. Nikkeli muuttaa rakenteen niin, että teräs ei ole magneettista.

? Martensiittinen ruostumaton teräs sisältää paljon hiiltä. Kovuutensa vuoksi se sopii muun muassa veitsien materiaaliksi. Se on magneettista.

? Ferriittinen ruostumaton teräs sisältää 12–18 prosenttia kromia. Se on magneettista. Sitä käytetään kodinkoneissa.

Magnetismi riippuu suunnasta

Metallien ja metalliseosten atomit muodostavat pieniä alueita, joiden magneettikentän voimakkuus ja suunta vaihtelevat.

Aine on magneettista, kun sen kaikkien pienten magneettisten atomialueiden magneettikentät ovat järjestyneet samansuuntaisiksi:

Ei-magneettisessa ruostumattomassa teräksessä atomialueet ovat asettuneet satunnaisiin suuntiin.:

Magnetismia on kaikkialla

Käytä kymmenen minuuttia hyödyllisesti perehtymällä Salamakurssi-artikkeliin, niin opit lisää yhdestä fysiikan perusasiasta: