Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknologia - Materiaalit

Maailman pehmein kaivannainen

Timantti on kovin tunnettu aine. Mikä sitten on pehmein kivennäinen? Mihin sitä voidaan käyttää?

Rasvamaisesti kiiltävää, saippuamaista, suomuista talkkia (Mg3Si4O10(OH)2) pidetään pehmeimpänä mineraalina. Sen kovuus on Mohsin kovuusasteikolla 1, kun taas timantin on 10. Talkkiin saa helposti naarmutusjäljen esimerkiksi kynnellä, timanttiin puolestaan ei saa naarmua millään tunnetulla aineella. Talkki on väriltään valkoinen, vihreä, punertava tai ruskea vesipitoinen magnesiumsilikaatti. Sitä esiintyy pääaineksena talkkiliuskeessa ja vuolukivessä magnesiitin yhteydessä. Suomessa talkkia esiintyy eniten Itä-Suomessa, ja sitä louhitaan mm. Sotkamossa ja Polvijärvellä. Suomi on Euroopan suurin talkintuottaja Ranskan ohella. Täällä tuotetaan talkkia vuosittain noin 500 000 tonnia eli viitisen prosenttia maailman talkintuotannosta. Muita suuria talkintuottajia ovat Kiina, Yhdysvallat ja Intia. Talkki on monikäyttöistä. Sitä käytetään esimerkiksi paperiteollisuudessa päällystys- ja täyteaineena, maaliteollisuudessa kalliin titaanidioksidin korvikkeena, muoviteollisuudessa parantamassa muovin jäykkyyttä ja iskunkestävyyttä sekä kosmetiikkateollisuudessa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota