Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Teknologia - Materiaalit

Lämmin ja kostea puu ei katkea taivutettaessa

Miten puu saadaan taipumaan huonekalujen osiksi?

Puuta voidaan taivuttaa kolmella eri menetelmällä. Niissä kaikissa poistetaan puun luonnollinen jäykkyys lämmön avulla. Puuaineksen tukisolujen rakennetta voidaan verrata teräsbetoniin. Selluloosakuidut toi-mivat teräksenä, joka parantaa vetolujuutta. ”Betonina” niiden ympärillä on ligniinikerros, jonka puristuslujuus on suuri. Kun puuta halutaan taivuttaa, puun rakenne pehmitetään ensin sitä lämmittämällä. Kun taivutettu puu jäähtyy, se jäykistyy uuteen muotoon. Tätä käy-tetään hyväksi kahdessa puun taivutusmenetelmässä.

Muotoon taivutuksessa puuhun voidaan ensinnäkin kohdistaa kova lämpö ja suuri paine, jolloin ohuet puulevyt saadaan taipumaan tarvittaessa useisiin suuntiin yhtä aikaa. Toisessa tekniikassa puuta höyrytetään ennen taivuttamista. Kolmas tekniikka on tyssäys, jonka nimi on lainattu metalli-teollisuudesta. Puuta lämmitetään ja sitä puristetaan kasaan viisi prosenttia pituussuunnassa, jolloin pehmeät puusolut menevät kasaan kuin haitarin palkeet. Tällöin puu pysyy taipuisana alhaisessa lämpötilassakin niin kauan kuin se on kosteaa.

Lue myös:

Virtausakku
Aurinkokennot

Aurinkokennoakku tuo kestävää sähköä koteihin

3 minuuttia
Rubber ball
Materiaalit

Kenen keksintö kumi on?

0 minuuttia
Materiaalit

Uusi 4D-materiaali kovettuu silmänräpäyksessä

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota