Mätä nektariini kierrätetään

Etovakin jäte on rahan arvoista

Jäte on rahanarvoista tavaraa, josta voidaan tehdä uusilla menetelmillä monenmoisia hyötyesineitä. Nämäkin viisi asiaa on tuotettu jätteestä.

 1. Mädäntyneistä hedelmistä tulee biomuovia

  Erikoisentsyymit pilkkovat kasvin pitkäketjuiset tärkkelysmolekyylit yksinkertaisiksi sokereiksi. Bakteerit hajottavat sokerit maitohapoksi, josta voidaan valmistaa arvokasta biomuovia.

 2. Muovijätteestä vaatteita

  Muovista voidaan tehdä näppärästi polyesteriä. Prosessin aikana muoveja kuumennetaan ja muokataan niin, että syntyy pehmeää tekokuitua. Katso, miten muovipullot muuntuvat vaatteiksi.

 3. Virtsasta virtaa

  Brittitutkijat ovat kehittäneet polttokennon, jossa pieneliöt hajottavat virtsaa ja tuottavat samalla sähköä esimerkiksi matkapuhelimen lataamiseen. Katso, miten virtsa muuttuu sähköksi.

 4. Autonrenkaat katolle

  Kanadalainen yritys on erikoistunut kattotiilien valmistamiseen käytetyistä autonrenkaista. Kumitiilistä voi tulla arvokasta ja kysyttyä tavaraa rakennusalalla, koska ne kestävät kulutusta eivätkä joustavuutensa ansiosta mene niin helposti rikki kuin tavalliset kattotiilet.

 5. Puhelin sisältää kultaa

  Kulta on tunnetusti arvokasta ainetta. Sitä käytetään elektronisissa laitteissa, kuten tietokoneissa, matkapuhelimissa ja gps-navigaattoreissa, koska se johtaa hyvin sähköä. 200 vanhasta matkapuhelimesta voi saada otettua talteen viisi grammaa puhdasta kultaa. Kullan kierrätys ei tosin ole vaivatonta eikä vaaratonta, sillä siihen tarvitaan rikkihapon kaltaisia vaarallisia kemikaaleja.