Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mätä nektariini kierrätetään
Teknologia - Materiaalit

Etovakin jäte on rahan arvoista

Jäte on rahanarvoista tavaraa, josta voidaan tehdä uusilla menetelmillä monenmoisia hyötyesineitä. Nämäkin viisi asiaa on tuotettu jätteestä.

 1. Mädäntyneistä hedelmistä tulee biomuovia

  Erikoisentsyymit pilkkovat kasvin pitkäketjuiset tärkkelysmolekyylit yksinkertaisiksi sokereiksi. Bakteerit hajottavat sokerit maitohapoksi, josta voidaan valmistaa arvokasta biomuovia.

 2. Muovijätteestä vaatteita

  Muovista voidaan tehdä näppärästi polyesteriä. Prosessin aikana muoveja kuumennetaan ja muokataan niin, että syntyy pehmeää tekokuitua. Katso, miten muovipullot muuntuvat vaatteiksi.

 3. Virtsasta virtaa

  Brittitutkijat ovat kehittäneet polttokennon, jossa pieneliöt hajottavat virtsaa ja tuottavat samalla sähköä esimerkiksi matkapuhelimen lataamiseen. Katso, miten virtsa muuttuu sähköksi.

 4. Autonrenkaat katolle

  Kanadalainen yritys on erikoistunut kattotiilien valmistamiseen käytetyistä autonrenkaista. Kumitiilistä voi tulla arvokasta ja kysyttyä tavaraa rakennusalalla, koska ne kestävät kulutusta eivätkä joustavuutensa ansiosta mene niin helposti rikki kuin tavalliset kattotiilet.

 5. Puhelin sisältää kultaa

  Kulta on tunnetusti arvokasta ainetta. Sitä käytetään elektronisissa laitteissa, kuten tietokoneissa, matkapuhelimissa ja gps-navigaattoreissa, koska se johtaa hyvin sähköä. 200 vanhasta matkapuhelimesta voi saada otettua talteen viisi grammaa puhdasta kultaa. Kullan kierrätys ei tosin ole vaivatonta eikä vaaratonta, sillä siihen tarvitaan rikkihapon kaltaisia vaarallisia kemikaaleja.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota