Kenen keksintö kumi on?

Keski-Amerikan intiaanit tekivät kumista sandaalien pohjia ja palloja jo yli 3 000 vuotta sitten.

Rubber ball

Keski-Amerikan intiaanit tunsivat jo kolmetuhatta vuotta sitten kumipuun maitiaisnesteen eli lateksin käyttökelpoisuuden ja osasivat myös käsitelllä sitä kemiallisesti. Eri kumilaaduista valmistettiin erilaisia tavaroita. Esimerkiksi sandaalinpohjiin käytettiin kestävää vettähylkivää ja pallojen valmistukseen mahdollisimman kimmoisaa kumia.

Arkeologisissa kaivauksissa on löydetty erikokoisia kumisia palloja, joista vanhimmat ovat yli 3 600 vuoden takaa. Kumipohjaisia sandaaleja ei ole säilynyt, mutta ne tunnetaan espanjalaisvalloittajien kirjoittamien tarkkojen kuvauksien perusteella.

Yhdysvaltalaisen Massachusettsin teknisen korkeakoulun tutkijat ovat selvittäneet arkeologisten löytöjen, historiallisten dokumenttien ja laboratoriokokeiden avulla, miten intiaanit valmistivat kumia. Raaka-aineina käytettiin lateksia ja erään kiertokasvin maitiaisnestettä, joita keitettiin yhdessä. Kumipalloja tehtiin massasta, jossa oli puolet lateksia ja puolet kierron maitiaista. Näin saatiin hyvä kimmoisuus. Sandaalinpohjia varten taas tarvittiin kolme osaa lateksia ja yksi osa kierron mahlaa.

Puhdasta lateksia intiaanit käyttivät liimana. Se soveltuu hyvin muun muassa puu- ja saviesineiden korjaamiseen.