Ilotulitteet: Ennätyksiä

Värikkäät ilotulitteet valaisevat taivaan uutenavuotena suurissa osissa maailmaa. Numeroina-artikkelimme kertoo historian kalleimmista ja muulla tavoin ennätyksellisistä ilotulituksista.

abu dhabi fireworks 2009

Joulukuun 31. päivänä yötaivas säkenöi mitä erilaisimmissa väreissä, kun uuttavuotta juhlistetaan räiskyvin ilotulittein. Raketti on yli tuhat vuotta vanha keksintö, mutta vasta 200 vuotta sitten Italiassa alettiin lisätä ruutiin metallisuoloja – ja ilotulitukseen saatiin värit.

Ilotulitteet: Kallein show

15?000?000 euroa

haihtui savuna ilmaan, kun Abu Dhabissa vietettiin Yhdistyneiden arabiemiirikuntien kansallispäivää 2. joulukuuta 2009. Ilotulitus oli kallein, mitä tähän mennessä on nähty.

Ilotulitteet: Suklaaennätys

60 kiloa painoi maailman suurin suklaaraketti. Uudenvuodenaattona 2002 Zürichin yllä Sveitsissä räjähti 3 × 1,5 metrin kokoinen raketti, joka viskoi suklaapalasia kaikkialle kaupunkiin.

Ilotulitteet: Suurin pommi

122 cm on läpimitaltaan Yonshakudama-ilotulituspommi. Se sytytetään Japanissa jokavuotisilla festivaaleilla. Räjähde singotaan yli 800 metriin, missä se purkautuu upeiksi kukkakuvioiksi.

Lisää erikoisia ja ennätyksellisiä tietoja ilotulitteista

Lehden tilaajana voit ladata koko artikkelin ilotulitteista napsauttamalla alla olevaa painiketta.