Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

4D-materiaali muuttuu pehmeästä kovaksi silmänräpäyksessä

Magneettien, rautahiukkasten ja öljyn avulla uusi 4D-materiaali voi kovettua ja jäykistyä sekunnin murto-osassa. Tulevaisuudessa materiaalia voidaan käyttää esimerkiksi polvisuojuksissa ja kypärissä.

Julie Mancini/LLNL

Yhdysvaltalainen Lawrence Livermoren kansallinen laboratorio on kehittänyt pehmeän, joustavan materiaalin, joka paitsi puristuu kokoon ja taipuu myös kovettuu ja jäykistyy.

Se koostuu muoviputkirakenteesta, joka sisältää mikroskooppisia rautahiukkasia ja öljyä.

Kun materiaali joutuu tekemisiin magneettikentän kanssa, hiukkaset järjestyvät sen voimaviivojen mukaan ja rakenne jäykistyy.

Uusi materiaali koostuu muoviputkirakenteesta, joka sisältää rautahiukkaspitoista öljyä. Kuvan malli on kolmen senttimetrin pituinen.

© Julie Mancini/LLNL

Keksintö on esimerkki 4D-tulostuksesta: 3D-tulosteisella materiaalilla on lisäulottuvuus, jonka ansiosta vaikkapa muoto tai toiminta muuttuu jonkin tekijän vaikutuksesta.

Tämä voi olla muun muassa paine, lämpötila tai – niin kuin tässä tapauksessa – magneettikenttä.

Aine sopii esimerkiksi suojakypäriin

Materiaalia valmistetaan niin, että 3D-tulostin tuottaa ensin muoviputkirakenteen, johon sitten ruiskutetaan rautahiukkasia sisältävää öljyä.

Lopuksi putket suljetaan. Kun tällä tavalla luotuja erilaisia koekappaleita testattiin magneettikentillä, kävi ilmi, että vaikutettaessa materiaaliin magneettisesti kahdeksan sentin etäisyyden sijasta sentin etäisyydeltä, se koveni 62 prosenttia.

Keksinnön ansiosta on siis mahdollista säätää materiaalin kovuutta tarkasti ja liukuvasti. Muutos tapahtuu myös ilman viivettä toisin kuin käytettäessä esimerkiksi lämpötilan vaihteluun reagoivia materiaaleja.

Uutuusmateriaalia voidaan hyödyntää yhdessä sähkömagneettien kanssa useissa käyttökohteissa, kuten erilaisissa suojavarusteissa polvisuojuksista kypäriin.

Lue myös:

Diamant 15/2015
Materiaalit

Mikä aine on maailman lujinta?

0 minuuttia
Plastic explosive 16/2014
Materiaalit

Räjähdysaine: Miten muoviräjähde pamahtaa?

0 minuuttia
3D-animaatio alumiinista, joka on kehitetty timantin rakenteen perusteella
Materiaalit

Tutkijat kehittivät käsittämättömän kevyen alumiinin

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota