Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Teknologia

Maanteiden sininen valoilmiö peräisin kaasupurkauslampusta

Maanteillä kohtaa nykyään yhä useammin autoja, joiden ajovalot näyttävät sinisiltä. Mistä väri johtuu?

Sinertävältä näyttävää valoa säteilevät autojen ajovalot ovat uudentyyppisiä ksenon-jalokaasuun perustuvia kaasupurkauslamppuja. Kaasupurkauslamput, kuten yleisesti käytössä olevat loistelamput, eroavat tavallisista hehkulampuista siinä, ettei niissä ole hehkulankaa. Lampun sisällä on yleensä elohopeahöyryä ja jalokaasuja sisältävä kaasuseos. Purkauslampuissa kaasu sijaitsee kvartsilasilampussa kahden elektrodin välissä. Kun elektrodien välille saadaan sähköpurkaus, kaasu alkaa säteillä valoa. Vaikka uudentyyppisten kaasupurkauslamppujen valo vaikuttaa siniseltä verrattuna perinteisten ajovalojen valoon, se on todellisuudessa kirkasta valkoista valoa ja muistuttaa päivänvaloa. Tällainen valo on voimakkaampaa kuin halogeenilamppujen valo, ja valokeila myös leviää laajemmalle. Erittäin kirkkaan valon etuihin kuuluu se, että silmät eivät väsy, kuten halogeenivalossa. Laaja valokeila voi kuitenkin sokaista vastaantulevat tienkäyttäjät, joten ksenon-lamppuja käyttävissä ajoneuvoissa on oltava automaattinen säätöjärjestelmä, joka pitää huolta siitä, että valot suuntautuvat aina alaviistoon. Ajovaloja suojaavassa lasissa on myös oltava puhdistuslaitteisto, jotta valo ei taittuisi likaisesta lasista väärään suuntaan. Ksenon-lamppujen yksi huono puoli on se, että ne kirkastuvat vasta hetken kuluttua sytyttämisestä.

Lue myös:

Fysiikan ilmiöt

Yhdysvaltalaisfyysikko aikoo luoda spiraalin nykyisyyden ja menneisyyden välille

17 minuuttia
Punainen risti-työntekijät kuljettavat espanjantaudin uhreja
Sairaudet

Espanjantauti ja korona: Nämä ovat ratkaisevat erot

13 minuuttia
Teknologia

Tieteen taisto salaliittoteorioita vastaan: JOO! Ihminen kävi Kuussa!

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota