Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Poliisin kamerat voivat tekoälyn avulla löytää esimerkiksi etsittyjä rikollisia.

© Shutterstock
Teknologia

Löytyi! Kasvojentunnistuslaite löytää kadonneet lapset ja nappaa rikolliset

Tekoälyllä varustetut kamerat löysivät hiljattain 25 rikollista olutfestivaaleilla Kiinassa. Yksi heistä oli ollut pakosalla 10 vuotta. Samaa tekniikkaa on kehitetty myös etsimään suuriin ihmisjoukkoihin eksyneitä lapsia.

Elektroniikkajätti Motorola ja pienempi yritys Neurala ovat alkaneet yhdessä kehittää älykameroita, jotka voivat salamannopeasti skannata ja löytää tiettyjä henkilöitä suuresta ihmisjoukosta.

Kasvojentunnistus on tekniikka, jota nyt myös Apple haluaa käyttää puhelinten lukituksen avaamiseen.

Motorolalla ja Neuralalla on myös toinen päämäärä: he haluavat tämän tekniikan tekevän yhteiskunnastamme turvallisemman.

Kuvia verrataan poliisin tietokantaan

Neurala kehittää tekoälyä, ja se on saanut patentin ohjelmistolle, joka toimii varsin pienissäkin tietokoneissa. Siten esimerkiksi poliisin univormussaan kantama pieni kamera voidaan nykyään varustaa tekoälyllä.

Motorola ja Neurala ovat yhteistyössä kehittäneet kameran, joka tekoälyn avulla voi kuvata tuhansia kasvoja suuresta väkimäärästä ja verrata kuvia alle sekunnissa poliisin tietokantaan tallennettuihin – esimerkiksi rikollisten tai kadonneiden lasten – kuviin.

Tekoäly on ”itseoppiva”, mikä tarkoittaa sitä, että mitä useampia kasvoja se skannaa, sitä nopeammin se oppii löytämään kasvoja tietokannasta.

25 rikollista yksillä olutjuhlilla

Kiinan poliisi on jo hyötynyt uusista älykameroista. Qingdaon kaupungissa järjestetyillä olutfestivaaleilla neljän eri sisäänkäynnin kohdalle sijoitetut 18 kameraa havaitsivat 25 etsittyä rikollista. Poliisi pidätti heti kaikki 25 – yksi heistä oli ollut pakosalla peräti 10 vuotta.

Qingdaon poliisin mukaan kameroiden tarkkuus ihmisten tunnistamisessa oli 98,1 prosenttia.

Lue myös:

Trævindmølle indefra
Energia

Ruotsi rakentaa 100-metrisen tuulimyllyn – puusta

3 minuuttia
Tekoäly

Googlen tekoäly ennustaa tulevaisuutta

1 minuuttia
Teknologia

Näin 5G-verkko muuttaa elämääsi

8 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota