Poliisin kamerat voivat tekoälyn avulla löytää esimerkiksi etsittyjä rikollisia. 

© Shutterstock

Löytyi! Kasvojentunnistuslaite löytää kadonneet lapset ja nappaa rikolliset

Tekoälyllä varustetut kamerat löysivät hiljattain 25 rikollista olutfestivaaleilla Kiinassa. Yksi heistä oli ollut pakosalla 10 vuotta. Samaa tekniikkaa on kehitetty myös etsimään suuriin ihmisjoukkoihin eksyneitä lapsia.

maanantai 2. lokakuuta 2017 teksti Karine Kirkebæk

Elektroniikkajätti Motorola ja pienempi yritys Neurala ovat alkaneet yhdessä kehittää älykameroita, jotka voivat salamannopeasti skannata ja löytää tiettyjä henkilöitä suuresta ihmisjoukosta.

Kasvojentunnistus on tekniikka, jota nyt myös Apple haluaa käyttää puhelinten lukituksen avaamiseen. 

Motorolalla ja Neuralalla on myös toinen päämäärä: he haluavat tämän tekniikan tekevän yhteiskunnastamme turvallisemman. 

Kuvia verrataan poliisin tietokantaan

Neurala kehittää tekoälyä, ja se on saanut patentin ohjelmistolle, joka toimii varsin pienissäkin tietokoneissa. Siten esimerkiksi poliisin univormussaan kantama pieni kamera voidaan nykyään varustaa tekoälyllä.  

Motorola ja Neurala ovat yhteistyössä kehittäneet kameran, joka tekoälyn avulla voi kuvata tuhansia kasvoja suuresta väkimäärästä ja verrata kuvia alle sekunnissa poliisin tietokantaan tallennettuihin – esimerkiksi rikollisten tai kadonneiden lasten – kuviin. 

>> Kiinnostavatko sinua tekniikan uutuudet? Tilaa Tieteen Kuvalehden uutiskirje!

Tekoäly on ”itseoppiva”, mikä tarkoittaa sitä, että mitä useampia kasvoja se skannaa, sitä nopeammin se oppii löytämään kasvoja tietokannasta. 

25 rikollista yksillä olutjuhlilla

Kiinan poliisi on jo hyötynyt uusista älykameroista. Qingdaon kaupungissa järjestetyillä olutfestivaaleilla neljän eri sisäänkäynnin kohdalle sijoitetut 18 kameraa havaitsivat 25 etsittyä rikollista. Poliisi pidätti heti kaikki 25 – yksi heistä oli ollut pakosalla peräti 10 vuotta. 

Qingdaon poliisin mukaan kameroiden tarkkuus ihmisten tunnistamisessa oli 98,1 prosenttia. 

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: