Lentokone sai optimaaliset siivet

Tanskassa suunniteltiin viisi prosenttia nykyisiä lentokoneen siipiä kevyempi malli. Siiven avulla voidaan vähentää polttoaineen kulutusta jopa 200 tonnia vuodessa.

Boeing 777:lle on luvassa viisi prosenttia kevyemmät siivet

© NIELS AAGE/DTU

Tanskan teknillisen yliopiston (DTU) tutkijat ovat kehittäneet ohjelman, jonka avulla supertietokoneet löytävät isokokoisille rakennelmille, esimerkiksi lentokoneen siiville, parhaat mahdolliset muodot.

Työn tuloksena saatiin aikaan siivet, joka säästävät vuositasolla 40–200 tonnia polttoainetta.

Siiven suunnittelussa käytettiin 3D-ohjelmaa, joka on 200 kertaa yksityiskohtaisempi kuin nyt teollisuudessa käytössä olevat ohjelmat.

Tutkijat tulostivat osan siivestä koossa 30 x 10 x 4,5 cm.

© NIELS AAGE/DTU

Tutkijat saivat viideksi vuorokaudeksi käyttöönsä ranskalaisen CURIE-supertietokoneen, joka yleensä laskee molekyylejä tai tähtiä.

Sen ja ohjelman avulla selvitettiin, millainen siiven muoto on rasitukseen nähden lujin, kun siinä samalla käytetään mahdollisimman vähän materiaalia.

Menetelmä avaa lentokoneteollisuuden lisäksi uusia näköaloja koko 3D-tulostukselle, sillä se mahdollistaa entistä kookkaampien ja monimutkaisempien rakennelmien tulostuksen.

Siivet suunniteltiin 3D-ohjelmalla

© NIELS AAGE/DTU

Tanskalaistutkijat suunnittelivat kevyen lentokoneen siiven 3D-ohjelmalla, joka on 200 kertaa yksityiskohtaisempi kuin nykyisin teollisuuskäytössä olevat ohjelmat.

  • INSPIRAATIOTA LUONNOSTA: Siiven sisäosan rakenne on testattu luonnossa, sillä se muistuttaa muun muassa luuta ja linnun nokkaa.
  • VIISI PROSENTTIA ENTISTÄ KEVYEMPI: Jos uusi siipi tulostetaan alumiinista, se on viisi prosenttia kevyempi kuin Boeing 777 -koneen siivet.
  • LISÄÄ TILAA POLTTOAINEELLE: Suuri osa lentokoneen polttoaineesta varastoidaan siipiin. Uuteen siipeen mahtuu entistä enemmän polttoainetta.