Taksiliikenne lähtee lentoon

Lentokonevalmistaja Airbus on tehnyt ensimmäiset koe­lennot Vahana-kopterilla, joka on aiottu suurkaupunkien matkustajaliikenteeseen. Sarjatuotanto alkaa vuonna 2020.

Ensimmäiset testilennot Vahana-lentotaksilla kestivät alle minuutin ja kone kävi vain viiden metrin päässä maasta.

© Airbus Industrie

Eurooppalainen lentokonevalmistaja Airbus etsii ratkaisua liikennetukoksiin taivaalta. Se kehittelee yhden matkustajan helikop­teria, jonka on määrä kiertää ruuhkat yläkautta.

Airbus esitteli Vahana-hankkeen ensimmäisen kerran vuonna 2016. Sittemmin muun muassa koneen painoa on saatu pudotettua ja akun kestävyyttä parannettua.

Nyt koneen prototyyppi on läpäissyt ensimmäiset koelennot.

Lentävän taksin tuotanto alkaa 2020

Vahana pysyi ilmassa viiden metrin korkeudessa 53 sekuntia yhteen menoon. Tulos oli niin rohkaiseva, että yrityksen mukaan kone on valmis sarjatuotantoon 2020.

Airbus ei ole ainoa, joka etsii liiketoimintamahdollisuuksia lentävistä auton korvaajista.

Aiemmin tänä vuonna yhdysvaltalainen Kity Hawk -yhtiö esitteli Cora-koneensa, ja myös taksipalvelujen välittäjä Uber ja lentokonevalmistaja Boeing kehittävät omia mallejaan.

Video

Airbusin Vahanassa on sähkömoottori, ja sitä voi ohjata matkustaja itse tai lentäjä maan päältä kauko-ohjauksella.

Se nousee ja laskeutuu pystysuoraan kuin helikopteri, mutta matkalennossa potkurit ovat vaakatasossa kuten tavallisessa lentokoneessa.

Kevyet akut tukevat taksin lentoa

Ohjaus­tietokone laskee lyhimmän reitin kohteeseen ja korjaa sitä matkan varrella esteiden, kuten lintujen, kiertämiseksi. Onnettomuuksien varalle matkustajalla on laskuvarjo.

Vahanan testiversio painaa 745 kiloa, ja sen siipien kärkiväli on 6,2 metriä.