nb_u43 reaper drone

Taistelulennokit käyvät ISIS-järjestön kimppuun

ISIS-järjestön vastainen liittouma siirtää miehittämättömiä lennokkeja Afganistanista Syyriaan.

torstai 23. lokakuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Pommitukset samoin kuin varusteiden ja aseiden pudottaminen kurdijoukoille syyrialaiseen Kobanin kaupunkiin edellyttävät tehokasta tiedustelutoimintaa.

Useat tiedotusvälineet kertovatkin nyt, että Yhdysvallat ja Iso-Britannia ovat valmiina lähettämään huipputeknisiä lennokkeja Afganistanista tiedustelutehtäviin auttaakseen taistelussa ISIS-terroristijärjestöä vastaan.

Suurin osa NATOn Reaper- ja Predator-lennokeista on yhä kiinni Afganistanissa, missä ne suojaavat 40 000:ta sinne sijoitettua sotilasta.

Hiljattain kuitenkin Britannian ilmavoimat (RAF) on Independent-lehden tietojen mukaan siirtänyt aseistettuja Reaper-lennokkeja pois Afganistanista tarkoituksenaan käyttää niitä ISIS-järjestön kukistamiseen.

Miehittämätön tehokas pommikone

Reaper-lennokki voi kuljettaa 14 ohjusta tai pommia, ja siksi siitä käytetään englanniksi nimitystä ”hunter-killer”. Tätä hyökkäyslennokkia voidaan tosin käyttää myös valvontatehtäviin.

Reaperin siipiväli on 20 metriä ja pituus 11 metriä. Sen moottorina on 712 kilowatin tehoinen potkuritubiini, jonka voimin lennokki kiitää 400 kilometrin tuntivauhtia.

Pienempi Predator-lennokki otettiin käyttöön jo 1995 Balkanin sodan aikana, mutta sittemmin sitä on paranneltu monin tavoin.

Kauko-ohjaus turvallisen välimatkan päästä

Nykyään niin Predatoria kuin Reaperiakin ohjaavat satelliitin kautta lentäjä ja kaksi järjestelmäoperaattoria, jotka periaatteessa voivat työskennellä vaikka tuhansien kilometrien päässä sotavyöhykkeeltä.

Lentäjä ohjaa lennokkia ennen kaikkea sen nokkaan asennetun värikameran välityksellä.

Lennokissa on lisäksi varusteena SAR-tutka, tv-kamera, infrapunakamera ja lasermaaliosoitin, joka näyttää kohteet toisille lentokoneille.

Tähän mennessä lennokeilla on Yhdysvaltojen puolustusministeriön mukaan tehty noin 700 lentoa Irakin ja Syyrian ylle ISIS-järjestön vastaisessa taistelussa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: