Drones cleaning

Pienoislennokkiparvi pesee vesipisaroilla

Johtaviin kodinkonevalmistajiin kuuluva Electrolux pyysi nuoria suunnittelijoita ideoimaan apukeinoja siivoukseen ja pyykinpesuun. Voittajaksi nousi pallorobotti, jonka pinnassa on 900 minilennokkia. Lennokit leviävät ympäristöön ja pesevät pintoja.

perjantai 28. helmikuuta 2014

Lentorobotit tekevät puhdasta jälkeä

Kun pallomainen robotti pyörii ympäriinsä lattialla, yhtäkkiä sen pinta muuttuu eläväksi: siitä irtoaa 900 minilennokkia. Ne leviävät hyönteisparven tapaan eri puolille huonetta – pestäkseen sen pintoja.

Tällainen on Electroluxin suunnittelukilpailun voittaneen Mab-siivousrobottijärjestelmän perusidea. Jokainen noin paperiliittimen kokoinen lennokki levittää puhdistettavalle pinnalle vesipisaran ikään kuin se vetäisi sille viivan kuulakärkikynällä. Lentoroboteilla voidaan pestä kaikkia kosteutta sietäviä materiaaleja

Hyönteiset esikuvana

Muiden Electroluxin saamien suunnitelmien tavoin Mab on visio, joka perustuu jo tehtyyn kehitys- ja tutkimustyöhön. Yhdysvaltalaisen Harvardin yliopiston RoboBee-hankkeessa jäljitellään hyönteisten liikkeitä ja aisteja kehitettäessä pienoislennokkeja, jotka lentävät parvina. Siivilleen on saatu tähän mennessä yksi versio.

Lue lisää: Tutustu kaikkiin lennokkeja käsitteleviin artikkeleihin.

Katso, miten siivousrobotti toimii:

Katso, miten hyönteisrobotti lentelee:

Tutustu tulevaisuuden siivoustapoihin

Lue artikkeli "Putipuhdasta panematta tikkua ristiin" Tieteen Kuvalehdestä 5/2014.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: