Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Facebookin Aquila-lennokkien välillä tieto kulkee laservalona.
© Facebook
Teknologia - Lennokit

Lennokki tuo laserilla internetin syrjäseuduille

Aquila-lennokki lähettää ja vastaanottaa tietoa lasertekniikalla, joka on nopeampi ja tarkempi kuin tavalliset wi-fi-radioaallot. Päämääränä on tuottaa kokonainen lennokkien järjestelmä viemään internet niihin maailman kolkkiin, jonne yhteyksien rakentaminen muuten on hyvin hankalaa tai jopa mahdotonta.

Facebookin uusi suuri hanke on nimeltään Aquila. Sen tarkoituksena on tuottaa internetyhteyksiä maailman niihin kolkkiin, missä ei ole realistista kaivaa valokuitukaapeleita maahan ja pystyttää suuria lähettimiä.

Aquila on lennokki, joka aurinkokennojen voimin lentää 18–27 kilometrin korkeudessa ja välittää internetyhteyden maan pinnalle.

Internetsignaali tulee ensin maassa sijaitsevista lähettimistä. Kun Aquila-lennokki vastaanottaa signaalin, se välittää sen edelleen laservalona. Valo syttyy ja sammuu miljardeja kertoja sekunnissa – ja valonpilkahdukset vastaavat viestin bittien ykkösiä ja nollia, joista loppujen lopuksi kaikki tieto muodostuu.

Laserlennokki toimii uraauurtavalla tavalla

Aquila lähdössä ensimmäiselle lennolleen.

© Facebook

Laserin käytön etu on ennen kaikkea nopeus: Facebookin mukaan lennokit voivat näin siirtää tietoa toisilleen 30 gigabittiä sekunnissa. Maanpäällisissä internetyhteyksissä päästään harvoin yli 100 megabittiin sekunnissa.

Lasersäteet ovat lisäksi paljon tarkempia kuin radioaallot, joilla signaalit yleensä siirtyvät langattomassa wi-fi-verkossa. Ne voivat osua muihin liikkeellä oleviin lennokkeihin jopa kymmenen kilometrin etäisyydeltä.

Facebook ei ole vielä määrittänyt Aquilan käyttöönotolle lopullista ajankohtaa, mutta se on jo tehnyt kaksi täyden mittakaavan testilentoa, jotka molemmat kestivät yli tunnin.

Tarkoituksena on, että Aquila lyö kaikki ennätykset ja pysyy siivillään 90 vuorokautta kerrallaan.

Lue myös:

Drone X-47B
Lennokit

Lennokki nousee ilmaan

4 minuuttia
Lennokit

Näe vuoden 2017 villeimmät dronet

1 minuuttia
Lennokit

Drone ja sen supernäkö etsivät katastrofiuhreja

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota