nb_u19 Drones

Lennokit vievät hätäapua Syyriaan

Pienet miehittämättömät lennokit kuljettavat Syyrian rajan yli lääkkeitä ja ruokaa sisällissodasta kärsivään maahan.

torstai 7. toukokuuta 2015 teksti Malene Breusch Hansen

Miten hätäapua voidaan toimittaa turvallisesti sota-alueen siviiliväestölle?

Entinen Yhdysvaltojen armeijan lentäjä Mark Jacobsen on kehittänyt ongelmaan ratkaisun. Hän perustanut Uplift Aeronautics -järjestön, jonka tavoitteena on lähettää pieniä lääke-, ruoka-, äidinmaito- ja vitamiinipaketteja lennokkien mukana apua tarvitseville syyrialaisille.

Avustusjärjestöjen on vaikeaa saavuttaa niitä yli 12:ta miljoonaa siviiliä, jotka YK:n arvioiden mukaan tarvitsevat humanitääristä apua sisällissodasta kärsivässä Syyriassa. Pienet ja äänettömät lennokit kykenevät kuitenkin yön turvin livahtamaan rajan yli avustuslastissa.

Pienet lennokit voidaan singota matkaan yksinkertaisilta rampeilta, jotka rakennetaan helposti saatavilla olevista materiaaleista. Kuva: Syria Airlift Project.

Apua toimitetaan kilo kerrallaan

Uplift Aeronautics testaa jo menetelmää muun muassa Waliid-lennokeilla. Pienen miehittämättömän ilma-aluksen siipien kärkiväli on 1,7 metriä, ja sen toimintasäde on 60 kilometriä. Lennokki pystyy toimittamaan yhden kilon painoisen lastin noin 30 kilometriä Syyrian puolelle.

Ideana on se, että Turkkiin ja muihin Syyrian naapurimaihin paenneet pakolaiset koulutetaan kokoamaan lennokkeja ja lähettämään kohti apua tarvitsevia. Lennokit singotaan matkaan rampeilta, jotka ohjaavat ne oikeaan suuntaan.

VIDEO: Näin hätäapulennokit toimivat

Lue lisää: Tutustu kaikkiin lennokkeja käsitteleviin artikkeleihin.

Isot lennokit suunnitelmissa

Uplift Aeronautics -järjestö testaa parhaillaan neljää Waliid-lennokkimallia.

Ryhmä kehittää myös isompaa lennokkia, joka voisi toimittaa kaksinkertaisen lastin hieman pidemmälle Syyriaan kuin Waliid-mallit.

Palontorjunta, eläinten- ja ympäristönsuojelu. Lennokkeja käytetään jo monissa tehtävissä, jotka ovat ihmisille liian vaarallisia:

Syyrian sota

– Konflikti Syyriassa alkoi maaliskussa 2011. – Sisällissota on tähän mennessä vaatinut noin 220 000 ihmisen hengen. – Vajaa neljä miljoonaa ihmistä on paennut sodan jaloista Turkkiin, Libanoniin, Jordaniaan ja Irakiin. – Yli puolet Syyrian 23-miljoonaisesta väestöstä tarvitsee humanitaarista apua. Avun tarvitsijoista 5,6 miljoonaa on lapsia.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: