Lennokit rakentavat

Lennokit rakensivat köysisillan

Minilennokkien parvi on onnistunut rakentamaan köysisillan ilman ihmisen ohjausta. Tutkijat uskovat, että lennokkeja voidaan tulevaisuudessa käyttää suurissakin rakennushankkeissa.

keskiviikko 23. syyskuuta 2015 teksti Rikke Jeppesen

Sveitsissä Zürichissä nähtiin äskettäin parven minilennokkeja lentelevän sinne tänne köysi mukanaan, kun tutkijat antoivat lennokkien rakentaa seitsemän metriä pitkän köysisillan. Silta on niin tukeva, että ihminen voi kävellä sitä pitkin.

Lennokit tekivät solmuja kevytköyteen

Lennokeissa on neljä moottoria, ja ne pystyvät kantamaan kelan verran kevyttä ja erittäin kestävää Dyneema-köyttä.

Pienet lennokit tarkistivat jatkuvasti, että köysi oli kyllin tiukalla. Solmujen ja punosten avulla ne saivat kahden rakennustelineen väliin luotua käyttökelpoisen köysisillan.

Lennokit viestivät älykkään tietokoneen kanssa

Silta syntyi ilman ihmisten apua. Ensin lennokit mittasivat kohdan, johon silta piti rakentaa. Ne olivat yhteydessä tietokoneeseen, joka loi algoritmeja ja muokkasi lennokkien viesteistä käskyjä takaisin lennokeille välitettäväksi.

Seuraavaksi lennokkien piti valita parhaimmat tukipisteet, joiden ympärille ne sitten kiersivät köyden ja tekivät tukevia solmuja.

Tietokone laski myös, mihin kohtiin lennokkien piti kiertää köyttä ja tehdä solmuja, jotta rakenteesta tuli tukeva.

Kun lennokit olivat saaneet sillan valmiiksi, tutkijat testasivat sitä.

Lennokit ovat tulevaisuuden rakentajia

Valmis silta on 7,4 metriä pitkä. Tutkijat tarkistivat itse sillan tukevuuden kävelemällä sitä pitkin. Heidän uskovat, että köysisilta on ensimmäinen askel kohti tulevaisuutta, jossa lennokit kykenevät tekemään monenlaisia rakennelmia ihmisen tarpeisiin.

Lennokit osaavat jo nyt suorittaa monia tehtäviä, joissa ennen tarvittiin ihmisiä. Lue lisää vaarallisista töistä, joista lennokit nyt ovat vapauttaneet meidät:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: