Lennokit valvovat

Lennokki on ihmisen uusi työhevonen

Kohta ketään ei enää hämmästytä se, että lennokit tuovat pitsan kotiovelle, tarkastavat viljelmiä ja valvovat liikennettä. Lentävien apulaisten ennustetaan muuttavan radikaalisti monia vanhoja käytäntöjä.

keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Lääkkeiden pikatoimitus, peltojen päivittäinen tarkastus kasvi kasvilta, videokuvan välitys liekehtivän rakennuksen sisältä...

Lennokeista on jo kaikkeen tähän – ja paljon muuhunkin. Niiden toimenkuva monipuolistuu sitä mukaa kuin tekniikka kehittyy.

Tässä 6 yllättävää aluetta, joilla lennokit pöristelevät:

1. Tarkastus

Sähköverkon viat esiin

Kiinassa lennokkien avulla valvotaan suurjännitelinjoja. Samaa menetelmää voidaan soveltaa myös muun muassa ratoihin.

Kuva: Bai Yu/Xinhua Press/Corbis/All Over

2. Rikostutkinta

Apua rikosten selvittämiseen

Poliisin palveluksessa lennokit voivat saada yhtä suuren merkityksen kuin koirat. Niiden avulla on mahdollista esimerkiksi tarkentaa kuvaa rikospaikasta, jäljittää rikoksen tekijää ja seurata epäiltyä. Lennokkeja voidaan pitää jatkuvassa valmiudessa.

Kiinassa Nanjingin poliisia auttaa erilaisissa valvontatehtävissä joukko lennokkeja. Kuva: EPA/SCANPIX/DJI

3. Maatalous

Sadon pelastaja tulee lennossa

Pelloista saattaa tulla lennokkien tärkeimpiä työsarkoja. Niillä voidaan esimerkiksi etsiä torjuttavia kasvituholaisia ja hävitettäviä rikkakasveja sekä toteuttaa täsmämyrkytys.

Kuva: Wang Xiao/Xinhua Press/Corbis/All Over

4. Kuljetus

Lähetys lentää vastaanottajan luo

Saksalaisen DHL:n kuriiripalvelu on jo toimittanut lääkkeitä mantereella toimivasta apteekista Juistin saareen. Lennokit voivat mullistaa kirjeiden ja pakettien jakelun.

Kuva: Bloomberg/Getty Images

5. Pelastus

Vahvistusta palokunnan riveihin

Pelastuslaitokset näkevät lennokeissa paljon potentiaalia, voivathan ne välittää ajantasaista tietoa onnettomuustilanteesta, sen eri uhkatekijöistä ja mahdollisten uhrien sijainnista ja kunnosta. Lennokkeja voidaan käyttää myös avun toimittamiseen. Video- ja lämpökameroilla varustetut lennokit sopivat kadonneiden etsintään.

Kiipeliin joutuneille Bryant Morganille ja Will Verbekelle lennätettiin pelastusköysi pelastajien päällikön lennokilla. Kuva: Andree Kehn/Sun Journal

6. Huumeiden salakuljetus

Kekseliäät huumekartellit

Meksikon Tijuanassa Yhdysvaltojen rajan tuntumassa on ehditty tottua siihen, että sikäläiset huumekartellit yrittävät kuljettaa huumeita rajan yli katapulteilla, lentokoneilla ja tunneleita pitkin. Salakuljettajat seuraavat kuitenkin aikaansa: nyt huumeet liikkuvat maasta toiseen yhä useammin kauko-ohjauksisten lennokkien kyydissä.

Viime vuonna pysäköintialueelle Meksikon puolelle pudonneen lennokin lastina oli kuusi pussia metamfetamiinia. Kuva: AP & Polfoto

Lue lisää lennokeista.

Lennokit ja tulevaisuus

Lue alla olevasta artikkelista lisää siitä, millainen lennokkien rooli on tulevaisuudessa:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: