Lennokki ampuu siemeniä

Lennokit ampuvat siemeniä

Lennokit ovat brittiyrityksen uusia, edullisia kylvökoneita. Lennokkiparvet ampuvat ilmasta tehokkaasti puiden siemeniä maahan juuri sopivaan syvyyteen.

tiistai 26. tammikuuta 2016

Maapallon metsävarat pienenevät jatkuvasti hälyttävää vauhtia. Brittiyhtiö BioCarbon Engineering ehdottaakin, että uhkaavan eko- ja ilmastokatastrofin torjumiseksi hävinneitä puita aletaan korvata ampumalla niiden siemeniä maahan ilmasta.

Ideana on uudistaa metsiä tehokkaasti kylvölennokeilla, jotka sopivat myös metsäalan kasvattamiseen.

Lennokit kylvävät puita hankalaankin maastoon

Nasan palveluksessa olleen insinöörin Lauren Fletcherin perustama BioCarbon Engineering arvioi, että lennokkikylvöllä on mahdollista saada esimerkiksi laajat hakkuualueet taimettumaan paljon kustannustehokkaammin kuin perinteisesti istuttamalla.

Sen mukaan lennokit voivat panna alulle jopa miljardi puuta vuodessa, sillä ne upottavat siemeniä maahan joutuisasti sielläkin, missä ihmisten on vaikea työskennellä vaikkapa hankalakulkuisen maaston vuoksi.

Näyttöä väitteen tueksi on tarkoitus hankkia ensin Etelä-Afrikassa. Lennokkien etuihin kuuluu melko kohtuullisten hankintaja käyttökulujen lisäksi monitoimisuus.

Kun lennokit varustetaan kameralla, ne voivat välittää ajantasaista tietoa metsän kehityksestä kylvön jälkeen. Näin metsittäjän ei tarvitse mennä katsomaan, itivätkö siemenet ja tulivatko ne taimelle.

Näin lennokit muuttuvat kylvökoneiksi

Kylvölennokissa puiden siemenet ovat eräänlaisessa ammuslippaassa. Lennokki ampuu siemenet tarkasti maahan itämisen kannalta sopivaan syvyyteen. Sen jälkeen pitää vain odottaa, että puut kasvavat – ja kylvää lisää siemeniä alueille, joille halutaan uutta metsää.

  1. Kapseloidut esi-idätetyt siemenet sijaitsevat säiliössä, jonka toiminnasta lennokki vastaa itse.

  2. Paineilma antaa siemenille riittävän lähtönopeuden, kun lennokki ampuu ne alle kahden metrin korkeudesta.

  3. Siemenet on pakattu ravinnekapseliin. Sen on tarkoitus painua viitisen senttiä maanpinnan alle. Kun kapseli hajoaa, siemen itää ja tulee taimelle.

Lue lisää lennokeista.

Metsien raivaus muuttaa luontoa pysyvästi

Laajat hakkuut, lentokoneet, suurkaupungit, ydinpommit. Ihminen on viimeksi kuluneiden vuosisatojen aikana jättänyt ainakin kahdeksan pysyvää jälkeä Maan geologisiin kerroksiin. Onko uusi aikakausi alkamassa? Lue lisää alla olevasta artikkelista:

Puukato järkyttää luonnon tasapainoa

Metsistä raivataan viljelymaata, ja puita hakataan asutuksen tieltä.

Metsää häviää 36 jalkapallokentän minuuttivauhtia 13 miljoonaa hehtaaria vuodessa.

Puut sitovat hiilidioksidia ja hillitsevät maan kulumista ja aavikoitumista.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: