nb_u45 laser

Kiina ampuu lennokkeja laserilla

Kiinan armeija on saanut uuden aseen, joka on kuin suoraan tieteiselokuvien maailmasta. Lennokkeja ammutaan alas lasertykeillä.

torstai 6. marraskuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Kiinassa on todettu, että pienet, edulliset ja hiljaiset lennokit ovat terroristien ja mielenosoittajien käsissä uhka maan turvallisuudelle.

Uhkaa on ryhdytty torjumaan pienillä lasertykeillä, jotka voidaan asentaa joko liikkuvalle tai kiinteälle alustalle. Lasertykki ampuu matalalla lentävät lennokit alas tarkasti.

Laser on yksitaajuista, yksivaiheista ja yhdensuuntaista valoa

Laser on laite, joka vahvistaa valoa stimuloidun säteilyemission avulla.

Laservalon valoaallot ovat samaa aallonpituutta, samassa vaiheessa, ja niiden värähtely tapahtuu samassa suunnassa. Laser tuottaa kapean valonsäteen, jonka energia on erittäin suuri, vaikka se olisi jo kaukana laitteesta.

Laser osuu 180 km/h lentävään lennokkiin

Kiinan lasertykeillä on maan virallisen uutistoimiston Xinhuan mukaan kahden kilometrin kantama ja ne voivat osua lennokkiin viiden sekunnin kuluessa siitä, kun kohde on tunnistettu.

Ase on tehokas 500 metrin korkeuteen asti. Sillä voidaan osua aluksiin, jotka lentävät jopa 50 metriä sekunnissa eli noin 180 kilometriä tunnissa.

Tuoreissa testeissä lasertykeillä on kiinalaislähteiden mukaan ammuttu alas yli 30 lennokkia niin, että osumatarkkuus oli 100 prosenttia.

Laser kiinnostaa eri puolilla maailmaa

Kiina ei ole ainoa valtio, joka on kiinnostunut lasertykeistä.

Yhdysvaltojen laivasto on jo monen vuoden ajan kehittänyt isokokoisia laivoihin asennettavia lasertykkejä. Niilläkin on tarkoitus torjua lennokkien aiheuttamaa uhkaa. Myös Venäjän armeijan uskotaan työstävän omaa lasertykkiään.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: