Digital farming 2014/14

Langaton tekniikka valtaa maatilat

Piikoja ja renkejä ei tarvita, sillä uudet älykkäät koneet tekevät maatilojen työt. Pian tiloille ilmestyvät myös lennokit, näkymättömät aitaukset ja kuljettajattomat traktorit.

maanantai 1. syyskuuta 2014 teksti Morten Kjerside Poulsen

Yhä suurempi osa maatilan töistä hoituu tulevaisuudessa digitaalisella tekniikalla. Maanviljelijän tehtävänä on lähinnä valvoa koneiden töitä.

Vaikka kuljettamattomia traktoreita ja virtuaalisia gps-laitumia joudutaankin vielä hetki odottelemaan, maatiloilla on käytössä koko joukko erilaisia automaattisesti toimivia koneita.

Ruokinta hoituu itsestään

Automaattinen ruokintarobotti Innovado hakee, sekoittaa ja jakaa ruoan eläimille.

Robotin edessä on rehun purkulaite, jolla se ottaa sopivan määrän korsirehua paalista.

Lehmät menevät itse lypsylle

Lehmä saa päättää itse, milloin se menee lypsettäväksi ja kuinka usein se käy lypsettävänä. Se vain kävelee lypsyasemalle.

Asema tunnistaa eläimen kaulapannan perusteella, ja anturit ja skanneri etsivät utareet ja vetimien paikat. Kun vetimet löytyvät, asema pesee ne harjalla tai suihkulla ja laittaa niihin vedinkupit.

Lennokki valvoo viiniviljelmiä

Lennokit tehostavat tulevaisuudessa maanviljelijän omia silmiä.

Jo nyt lennokeilla valvotaan, että viiniviljelmät eivät kärsi homesienistä tai kuivuudesta. Tulevaisuudessa lennokit voivat valvoa koko tilaa, viljelmiä ja eläimiä.

Lue lisää: Tutustu kaikkiin lennokkeja käsitteleviin artikkeleihin.

Robotti poimii vain kypsät marjat

Ihmiset ovat saaneet roboteista kovan kilpailijan marjojen ja vihannesten poiminnassa. Automaattinen mansikanpoimija tuli markkinoille Japanissa vuoden 2014 alussa. Se osaa itse päättää, onko marja kypsä analysoimalla sen väriä Jos mansikka on 80-prosenttisesti punainen, robotti poimii sen koriinsa.

Stereoskooppisen kameran avulla robotti saa 3D-kuvan marjan sijainnista. Avaruudellinen hahmottamiskyky takaa sen, että robotti ei vahingoita kasvia.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: