nb_u41 Regndrone

Kopterit kastelevat kuivaa Kaliforniaa

Kaliforniassa kolme vuotta jatkunut kuivuus on saanut yhdysvaltalaisinsinöörit kehittämäään vaihtoehtoisia tapoja sateen saamiseksi. Nyt aiotaan lähettää kopterit pilviin vääntämään niistä pisaroita.

torstai 9. lokakuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Sierra Nevadan vuoriston juurella sijaitseva Orovillejärvi on Kalifornian toiseksi suurin vesiallas. Normaalisti siinä on 4,3 kuutiokilometriä vettä.

Kolmen viime vuoden kuluessa järven vedestä on haihtunut yli kaksi kolmasosaa, sillä Kaliforniaa on koetellut pahin kuivuus yli sataan vuoteen.

Nyt insinöörit ovat ehdottaneet, että lennokit lähetetään puristamaan vettä irti pilvistä, jotka leijuvat taivaalla valmiina vapauttamaan kosteutta.

Lue lisää: Tutustu kaikkiin lennokkeja käsitteleviin artikkeleihin.

Kopteri kylvää sadetta tuottavia kemikaaleja

Vettä kaipaavaa luontoa ja ihmisiä härnäävät pilvet saadaan satamaan, kun vesipisaroita tai jääkiteitä kasvatetaan keinotekoisesti.

Yleisin tapa on sadepilvien kylvämiseksi (cloud seeding) kutsuttu menetelmä, jossa pilviin sirotellaan kemikaaleja, esimerkiksi hopeajodidia, suolaa tai hiilihappojäätä. Aineet vauhdittavat sateen alkamista, sillä ne helpottavat vesihöyryn kertymistä raskaiksi pisaroiksi tai jääkiteiksi, jolloin pisarat alkavat tippua kohti maata.

Ongelmana on se, että nykyisin kemikaalien levittämiseen käytetyillä menetelmillä on omat heikkoutensa.

Kopteri voi lennellä huoletta

Yksi tapa levittää sadetta luovia aineita on laukaista suuria kemikaalimääriä ilmatorjuntatykeillä kohti pilviä. Siinä haasteena on se, että pilven pitää olla juuri siellä, minne tykki on suunnattu.

Kemikaaleja voidaan levittää pilviin myös lentokoneesta käsin. Usein kaikkein lupaavimmat pilvijärjestelmät ovat kuitenkin vuoristoisilla alueilla, joilla lentäjien ei aina ole turvallista lentää.

Siksi Nevadassa toimivassa Desert Research -ympäristöntutkimuslaitoksessa pohditaan parhaillaan, miten lentäjättömät kopterit voitaisiin lähettää taivaalle levittämään sadetta synnyttäviä aineita.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: