NB_u32 facebook

Facebook esitteli jättimäisen internetlennokin

Facebook aikoo yhdistää internetin katvealueet muuhun maailmaan valtavien lennokkien avulla.

keskiviikko 5. elokuuta 2015 teksti Karine Kirkebæk

Facebookin internetlennokilla ei ainoastaan ole suuri missio, se on itsekin valtavan suuri. Lennokin siipien kärkiväli on noin 35 metriä – siis saman verran kuin Boeing 737 -lentokoneen.

Facebookin perustaja, Mark Zuckerberg, esitteli kuluneella viikolla Aquila-lennokin, jonka Facebookin insinöörit nyt ovat saaneet valmiiksi oikean kokoisena. Lennokki välittää nettiyhteyden Maahan laserin avulla 18–30 kilometrin korkeudesta.

Lennokin on tarkoitus luoda nettiyhteys noin kolmelle miljardille ihmiselle, jotka nykyisin elävät ilman internetiä.

Aquila-lennokki kuuluu Internet.org-hankkeeseen, jonka tavoitteena on viedä internet alueille, joilla sitä ei vielä syystä tai toisesta ole. Aquila saa virtaa aurinkokennoista, jotka voivat pitää lennokin ilmassa kolme kuukautta kerrallaan. Koko lennokki painaa Facebookin mukaan vähemmän kuin auto, sillä se on rakennettu hiilikuidusta, joka on kolme kertaa niin lujaa kuin teräs mutta kevyempää kuin alumiini.

Lennokki on uskomattoman tarkka

Mark Zuckerbergin mukaan lennokki kykenee välittämään 10 GT tietoa sekunnissa yli 16 kilometrin etäisyydeltä. Aquilan laser on lisäksi erittän tarkka: se osuu samalta etäisyydeltä kolikon kokoiselle alueelle.

Lennokki luo internetyhteyden siten, että Maassa oleva asema lähettää signaalin päälennokille, joka välittää sen laserilla muille ilmassa oleville lennokeille. Lennokit siis luovat eräänlaisen verkoston ilmaan. Kukin lennokeista lähettää sitten langattoman signaalin Maahan alueille, joille internet ei muilla keinoilla yllä.

Popular Science kirjoittaa, että Nasa on aiemmin käyttänyt laseria lähettäessään tietoja Kuuhun. Silloin lähetykseen ei kuitenkaan käytetty aurinkovoimalla toimivaa liikkuvaa lennokkia.

Lennokki moneen lähtöön

Lennokit – tosin hieman Aquilaa pienemmät mallit – ovat yleistyneet hurjaa vauhtia. Tästä voit lukea, millä tavoin lennokit jo auttavat ihmisiä:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: