Drone

Armeija jahtaa lennokkeja Riossa

Rion olympialaisten ajaksi tiukennetut lennokkien lennätyssäännöt aiheuttavat armeijalle lisätyötä. Luvattomien lennokkien jahtaaminen myös maksaa.

perjantai 19. elokuuta 2016 teksti Thomas Lykke Olesen

Hallitse ilmatilaa uudella Hawk M15 -lennokilla. Saat sen loistohintaan Tieteen Kuvalehden mukana TÄÄLTÄ.

Lennokkiteknologia elää kukoistuskauttaan, ja lennokkeja on jos jonkinlaisia. Kehitys on ollut niin nopeaa, että lennokit ovat yleistyneet myös tavallisten ihmisten käytössä.

Se on huomattu myös olympiakaupunki Rio de Janeirossa, jossa lennokeista on tullut pienoinen ongelma.

Lennokit ovat turvallisuusriski

Ennen olympialaisia Rio de Janeirossa muutettiin turvallisuussyistä lennokkien lennättämistä koskevia määräyksiä.

Nyt lennokkien lennättämiseen julkisilla paikoilla tarvitaan lupa.

Lue lisää lennokeista olympialaisissa: Lennokit pörräävät Rion yllä

Kaikki eivät kuitenkaan noudata määräyksiä, ja jo avajaisseremonian aikana lennokit aiheuttivat kuhinaa olympialaisten turvatoimissa. Useita lennokkeja nimittäin nähtiin Maracanã Stadiumin yllä. Vaikka ne poistuivatkin paikalta nopeasti, tilanne oli kiusallinen järjestäjille, jotka olivat tehneet kaikkensa estääkseen lennokkien lennättämisen.

Armeija lennokkeja vastaan

Koska lennokkeja pidetään turvallisuusriskinä, Brasilian armeija on saanut lisävaltuuksia ja uusia aseita taisteluun luvattomia lennokkeja vastaan. Ne ovat käytettävissä muun muassa suurissa tapahtumissa, joissa paikalla on valtionpäämiehiä ja muita merkkihenkilöitä.

Voi kuulostaa siltä kuin Hollywoodin tieteistarinoiden tuomionpäivän ennustukset olisivat käyneet toteen ja ihmisen taistelu koneita vastaan alkanut. Näin vakava tilanne ei sentään ole – ainakaan vielä.

Ammutaan alas radiosignaaleilla

Armeijan saamat uudet aseet ovat laitteita, jotka ampuvat lennokkeja radiosignaaleilla. Tällaisia häirintälaitteita on kaikkialla stadionin ympäristössä, ja ne estävät lennokkien lentämisen suoja-alueelle. Kun radiosignaali kytketään päälle, se estää lennokkeja ohjaavaa signaalia toimimasta ja lennokit laskeutuvat rauhallisesti.

Lennokkien torjuntaan on erilaisia laitteita. Yksi esimerkki lennokkien vastaisesta aseesta on tällä videolla:

Moni kuitenkin pelkää, että armeija voi käyttää teknologiaa matkapuhelinsignaalien häirintään oman mielensä mukaan ja tukahduttaa näin rauhallisia mielenosoituksia.

Hanki oma lennokki Tieteen Kuvalehden mukana

Onneksi sotavoimat eivät kuitenkaan aamu lennokkeja alas täällä Suomessa. Jos siis mielesi tekee kokeilla tätä kiehtovaa teknologiaa, saat nyt upean lennokin Tieteen Kuvalehden mukana.

Hawk M15 -lennokissa on 6-akselinen gyroskooppi, ja sen halkaisija on 30 cm. Lennokki on nopea ja helppo käsitellä. Propelleissa on lisäsuojaus, jotta ne kestävät useimmat putoamiset vahingoittumatta.

Lennokin arvo on 67 euroa, mutta nyt saat sen ja 2 numeroa Tieteen Kuvalehteä vain hintaan 8,90 €.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: