nb_u13 Amazon drone

Amazon sai luvan testata lennokkeja

Tulevaisuudessa paketti voi saapua kotiin lennokin kyydissä. Yli vuoden odotuksen jälkeen Amazon on saanut luvan testata lennokkeja, jotka toimittavat lähetykset kotiovelle.

torstai 26. maaliskuuta 2015 teksti Karen Grubbe

Yhdysvaltalainen Amazon-verkkokauppa sai viime viikolla vihdoin luvan testata paketteja kuljettavia lennokkeja.

Amazonin johtaja Jeff Bezos paljasti lennokkisuunnitelmat jo vuonna 2013, mutta Yhdysvaltojen viranomaiset ovat epäröineet myöntää hankkeelle tarvittavia lupia.

Lennokki voi häiritä lentoliikennettä

Viranomaisten vitkastelu johtuu siitä, että lennokit saattavat aiheuttaa ongelmia matkustajakoneille, jos ne eivät reagoi riittävän nopeasti odottamattomiin vaaroihin. Koska lennokkien määrä kuitenkin joka tapauksessa lisääntyy, viranomaiset ovat halunneet uudistaa miehittämättömiä lentoaluksia koskevia määräyksiä.

Amazonin lennokit voivat kuljettaa vain pieniä paketteja, joiden paino on alle 2,5, kiloa. Kuva: Amazon.

Amazonin noin 90 senttiä leveän lennokin nimi on Prime Air. Kamera takaa, että lennokki havaitsee odottamattomat esteet, ja neljä jousitettua metallijalkaa varmistavat pehmeän laskeutumisen.

Lennokki voi lentää 30 minuuttia kerrallaan ja kuljettaa lähetyksiä, jotka painavat alle 2,5 kiloa. Se ei ehkä kuulosta kovin kummoiselta, mutta itse asiassa 86 prosenttia kaikista Amazonin kuljetuksista painaa korkeintaan sen verran. Lennokkilähetykset onnistuvat kuitenkin siis vain, jos vastaanottaja asuu suhteellisen lähellä Amazonin varastoa.

Lupaan liittyy ehtoja

Ennen kuin lennokkitoimitukset voidaan aloittaa, lennokkeja pitää testata, ja juuri siihen Amazon on siis vihdoin saanut luvan.

Testikaudella Amazonin lennokit saavat lentää ainoastaan päivänvalossa ja korkeintaan 122 metrin korkeudessa. Lennokkien pitää koko ajan olla käyttäjien näköpiirissä. Lisäksi Amazonin pitää raportoida viranomaisille lennoista, teknisistä vioista ja suunnitellusta lentoliikenteestä poikkeamisista.

Lennokki saa lisää tehtäviä

Lennokeille suunnitellaan monia uusia tehtäviä. Niitä lähetetään muun muassa tutkimaan palavia rakennuksia ja mittaamaan radioaktiivisuutta. Lue lisää lennokeista tästä:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: