brain waves chopper

Aivoaallot: Helikopteri lentää ajatuksen voimalla

Tietokone muuttaa aivoaallot ohjauskäskyiksi.

maanantai 23. syyskuuta 2013

Minnesotan yliopistossa Yhdysvalloissa biolääketieteen professori Bin He on pannut kauko-ohjauksisen pienoishelikopterin lukemaan ajatuksia.

Elektrodeja myssyssä

Elektrodimyssy lukee ohjauskäskyt koehenkilön aivojen tuottamista sähkömagneettisista aalloista ja johtaa ne tietokoneeseen, joka muuttaa ne konekielisiksi komennoiksi. Viiden koehenkilön tiimi on saanut helikopterin lentämään esteradan läpi ilman merkittäviä haavereita.

Kauko-ohjauksisia laitteita on liikuteltu aivosähkön voimalla aikaisemminkin, mutta tähän asti elektrodit on täytynyt liittää suoraan aivosoluihin.

Ohjatessaan helikopteria koehenkilö kuvittelee liikuttavansa raajojaan.

Bin Hen tutkimuksen varsinainen tavoite on kehittää tekniikkaa, jolla esimerkiksi halvautuneet voivat ohjata pyörätuoliaan, motorisoituja tekoraajoja, tietokonetta tai muita apuvälineitä.

Näin ajatukset ohjaavat

1. Koehenkilö panee päähänsä elektrodimyssyn ja katsoo kauko-ohjauksisen pienoishelikopterin rataa tietokoneen näytöltä.

2. Koehenkilö kuvittelee esimerkiksi nostavansa vasenta kättään. Elektrodit havaitsevat ajatuksen synnyttämän aivosähköreaktion, ja tietokone rekisteröi sen.

3. Tietokone tuottaakomennon, joka siirtyy langattoman tietoverkon kautta helikopteriin.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: