Vuonna 2027 Kööpenhaminan satamasta lähtee kohti Osloa 200 metriä pitkä alus mukanaan 1 800 matkustajaa. Alus ei ole kuitenkaan vanhanaikainen lautta, vaan se kätkee sisäänsä käänteentekevää tekniikkaa. Polttoaine on vetyä, eikä veden lisäksi synny muita päästöjä.
Lautat ovat kulkeneet poltto- tai dieselöljyä hörppivillä nelitahtimoottoreilla vuosikymmeniä, mutta uhkaava ilmastokriisi pakottaa hiilidioksidia puhaltavat moottorit eläkkeelle.
Seuraava vedyllä toimivien polttokennojen sukupolvi on valmis ottamaan vastuulleen alusten potkurien pyörittämisen.
Hankkeen takana olevaan Europa Seaways -yhteisyritykseen kuuluvat muun muassa DFDS-varustamo, automaatio- ja sähkövoimatekniikan konserni ABB, laivansuunnittelutoimisto Knud E. Hansen ja energiayhtiö Ørsted. Tavoitteena on saada maailman suurin vetyalus liikennöimään Kööpenhaminan–Oslon reitillä.
”Meidän on pakko luopua fossiilisista polttoaineista ja siirtyä käyttämään ilmastoneutraaleja polttoaineita”, toteaa DFDS:n innovaatiojohtaja Jakob Steffensen.
Vetytekniikan odotetaan mullistavan laivateollisuuden ja kääntävän sitä ilmastoystävällisempään suuntaan. Taivaanrannalla on kuitenkin vielä näkyvissä matalalla riippuvia pilviä, joiden pelätään synkentävän ennusteita tekniikan nopeasta soveltamisesta.
Vety pitää ensin valmistaa
Nykyään merenkulussa käytetään ensisijaisesti erilaisia öljystä jalostettuja polttoaineita. Öljyn polttamisella on haitallisia ympäristövaikutuksia. Täsmällisemmin ilmaistuna 2–3 prosenttia maailman kaikista kasvihuonekaasupäästöistä on peräisin merikuljetuksista, osoittavat Kansainvälisen merenkulkujärjestön esittämät luvut.